Το ξενύχτι… παχαίνει!

images_1xeni.jpg

Το να πηγαίνουμε για ύπνο μετά 23:00 μπορεί να συνδέεται με κατανάλωση τροφίμων με περισσότερες θερμίδες: Οι άνθρωποι με έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος που πηγαίνουν για ύπνο πριν από τις 23:00 τρώνε λιγότερο από εκείνους που πηγαίνουν για ύπνο μεταξύ 11 το βράδυ και 3 το πρωί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έπεφταν στο κρεβάτι γύρω στις 21:30, κατανάλωναν 220 θερμίδες λιγότερες την επόμενη μέρα απ’ ότι εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο στις 2:30 το πρωί.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τους χρήστες μιας εφαρμογής παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης για smartphones, το οποίο κατέγραφε μεταξύ άλλων τις ώρες ύπνου και τον καρδιακό ρυθμό.

Συνολικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι χρήστες της εφαρμογής της εταιρείας Jawbone που ανέφεραν ότι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με βάση τον ΔΜΣ τους, ήταν πιο πιθανό να τρώνε περισσότερες θερμίδες όταν πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 10 το βράδυ και 2 το πρωί.

Οι αναλυτές των δεδομένων του fitness application πιστεύουν ότι ο ύπνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι ή να τους ενθαρρύνει να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του Jawbone UP σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το σύνολο των ωρών ύπνου, ο μέσος όρος ωρών ύπνου, η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ και τα τρόφιμα που κατανάλωναν – οι επιστήμονες έλαβαν επίσης υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι τρώνε λιγότερο απ’ ότι πραγματικά.

Όσοι κοιμόταν μεταξύ 19:00 και 23:00 έτρωγαν συνολικά περισσότερα λαχανικά, φρούτα, υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και λίπη από ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όπως οι ξηροί καρποί.

Τα… νυχτοπούλια ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν καφεΐνη και αλκοόλ, επεξεργασμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες, κρέατα και κορεσμένα λίπη, όπως τυρί και βούτυρο.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η μελέτη εμφανίζει μια σύνδεση μεταξύ ύπνου και διατροφής, αλλά τόνισαν ότι μπορεί να μην είναι η αιτία.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι όσοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές είναι πιο πιθανό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγεία και τη διατροφή τους.

Η έρευνα πάντως συμβαδίζει με άλλες επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και την αύξηση του σωματικού βάρους. Ερευνητές από το πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να ενεργοποιήσει το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου που κάνει τους χρήστες κάνναβης να έχουν λιγούρες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/