Τι προσφέρουν τα φυτικά γάλατα;

images_1fiti.jpg

Το αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα θεωρούνταν ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Η μοναδική χρονική περίοδος που κάποιος αφαιρούσε από τη διατροφή του το γάλα ζωικής προέλευσης ήταν μόνο τις ημέρες της νηστείας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει αυτό το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, αφορά ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή: 5% στη Βόρεια Ευρώπη, 70% στην Ιταλία, 90% στην Ασία. Στην Ελλάδα το 30% των παιδιών, κάτω των 5 ετών, εμφανίζει συμπτώματα δυσανεξίας, ενώ μεγαλώνοντας ηλικιακά το ποσοστό αυξάνεται.

Σήμερα μπορεί κάποιος εύκολα να αντικαταστήσει το γάλα ζωικής προέλευσης με τα αντίστοιχα φυτικής, ως εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα παγκοσμίως, με ολοένα και αυξανόμενες πωλήσεις, είναι το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το γάλα καρύδας.

Το γάλα αμυγδάλου έχει απαλή γεύση, χαμηλές θερμίδες και λίπη, περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σελήνιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά. Βοηθά στην καλή όραση, στα δόντια, δρα κατά της οστεοπόρωσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, βοηθά στη λάμψη και υγεία του δέρματος, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δεν έχει καθόλου χοληστερόλη, ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων αλλά και το ανοσοποιητικό. Προσοχή χρειάζεται μόνο αν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς.

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα αλλά αν θέλετε να το φτιάξετε μόνοι σας η συνταγή είναι πολύ απλή.

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα αμύγδαλα + 1 κούπα νερό για το μούλιασμα
4 κούπες νερό
1 κουταλιά μέλι
Προαιρετικά: βανίλια, κακάο
Μουλιάζουμε από 8 έως 24 ώρες τα αμύγδαλα με μία κούπα νερό. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τα σουρώνουμε πάρα πολύ καλά και το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι. Πρέπει να καταναλωθεί εντός τριών ημερών, ζεστό ή κρύο, αφού προσθέσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας μέλι, βανίλια ή κακάο.

Το γάλα σόγιας είναι το πιο διαδεδομένο ανάμεσα στους χορτοφάγους αλλά και τους αθλητές, μιας και η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει βοηθά στις αθλητικές επιδόσεις. Εκτός από την πρωτεϊνη περιέχει σημαντικό ποσοστό ασβεστίου, σίδηρο, Ω3 και Ω6 λιπαρά, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ κ.α. Η κατανάλωση γάλα σόγιας βοηθά σημαντικά στην προστασία του μυικού ιστού, στην ενίσχυση του μεταβολισμού,βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου,στις καρδιοπάθειες, στην οστεοπόρωση και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Η σόγια είναι ένα όσπριο με καταγωγή από την Ασία και το γάλα σόγιας προέρχεται από τα μουλιασμένα σε νερό φασόλια σόγιας. Προσοχή στην ποιότητα της σόγιας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γάλακτος μιας και η μεταλλαγμένη σόγια έχει ενοχοποιηθεί για κάποιες μορφές καρκίνου όπως και πολλά άλλα μεταλλαγμένα τρόφιμα ή γενικότερα αν είστε αλλεργικός.

Το γάλα καρύδας έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες C,E,K,B1,B2,B3,B5,B6 και φυλλικό οξύ. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει τα δόντια και τα οστά, ενυδατώνει και τρέφει το δέρμα και τα μαλλιά.
Το γάλα καρύδας προέρχεται από τη σάρκα της καρύδας και χρειάζεται προσοχή επειδή σε αρκετά σκευάσματα χρησιμοποιούνται πολλά συντηρητικά και πηκτικοί παράγοντες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/