Τι να φάω όταν ταξιδεύω με αεροπλάνο;

images_1plane.jpg

Αν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο γνωρίζετε καλά ότι η ώρα του φαγητού είναι συνήθως προβληματική για δύο λόγους: πρώτον, το φαγητό είναι συνήθως άνοστο και δεύτερον γιατί δεν ξέρετε τι πρέπει να επιλέξετε ως πιο υγιεινό για τη διατροφή σας.

Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι άνοστο;
Οι αεροπορικές εταιρείες δεν φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη για τη γεύση του φαγητού που σερβίρουν εν πτήση. Γερμανοί ερευνητές από το Fraunhofer Institute διαπίστωσε ότι ατμόσφαιρα στην καμπίνα του αεροσκάφους, η οποία βρίσκεται υπό πίεση σε ύψος 2.400 μέτρων και άνω, μουδιάζει και αναισθητοποιεί περίπου το ένα τρίτο από τους 10.000 γευστικούς κάλυκες που διαθέτουμε.

Επίσης, η ακινησία του αέρα στην καμπίνα τείνει να στεγνώσει τις μεμβράνες βλέννας στη μύτη μας. Αυτό εξασθενίζει τους οσφρητικούς αισθητήρες οι οποίοι επηρεάζουν και την αίσθηση της γεύσης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε μεγάλο υψόμετρο η αντίληψη των ανθρώπων για το αλμυρό και το γλυκό μειώνεται κατά περίπου 30%. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η αίσθηση της γεύσης μας είναι κάπως περίεργη όταν «πετάμε».

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι η γεύση του φαγητού επιδεινώνεται όταν ξαναζεσταίνεται μετά το μαγείρεμα. Οι αεροπορικές εταιρίες ετοιμάζουν το φαγητό, το ψύχουν και το αποθηκεύουν μέχρι τη στιγμή που θα ξαναζεσταθεί  για να σερβιριστεί τουςς επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές ώρες περνούν αρκετές ώρες από τη στιγμή που μαγειρεύτηκε μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο τραπεζάκι μπροστά από το κάθισμά σας.

Eπιλέγετε τρόφιμα με πρωτεΐνη
Ο Hermann Freidanck είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μενού για πολλές αεροπορικές εταιρείες. Αυτό που μας συστήνει είναι να επιλέγουμε φαγητό πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά όχι βαριά – η έρευνα έδειξε ότι είναι καλύτερα πεινάτε λίγο από το να έχετε φάει πολύ σε μια πτήση. Ο Freidanck συνιστά αυγά για πρωινό και για τα υπόλοιπα γεύματα κοτόπουλο, τόνο ή άλλο ψάρι.

Τσάι ή καφέ; Τζιτζιμπίρα!
Μια άλλη συμβουλή του Freidanck είναι να επιλέξετε τζιτζιμπίρα (αν υπάρχει) ως ποτό, καθώς η πιπερόριζα (τζίντζερ) βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Επίσης, πολλά ασιατικά πιάτα περιλαμβάνουν τζίντζερ οπότε αν δείτε κάποιο από αυτά στο μενού, επιλέξτε το.

Πάρτε κάτι μαζί σας
Υπάρχει πάντα και η επιλογή να φέρετε το δικό σας φαγητό στο αεροπλάνο – ειδικά να ταξιδεύετε με low-cost εταιρεία που πιθανόν να μην σερβίρει (δωρεάν) φαγητό. Όπως αναφέραμε, προτιμήστε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες, καθώς θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο και θα περιορίσετε την ανάγκη για σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αν το τσιμπολόγημα είναι… επιβεβλημένο, προμηθευτείτε μπάρες πρωτεΐνης, μια κρύα σαλάτα ζυμαρικών ή ένα σάντουιτς με κοτόπουλο.

Προσοχή: αποφύγετε τα φαγητά με έντονη μυρωδιά – δεν ταξιδεύετε μόνος σας!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/