Τα 5 οφέλη της καφεΐνης

images_1kafeini-600x400.jpg

Τι είναι αυτό που μας κάνει να αναζητούμε κάθε πρωί τον καφέ για να «ανοίξει το μάτι μας»; Η τονωτική δράση της καφεΐνης ή το δυνατό άρωμα και η γεύση του πλέον αγαπημένου ροφήματος στον κόσμο; Πιθανότατα ο συνδυασμός και των δύο είναι αυτός που οδηγεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην κατανάλωσή του κάθε μέρα, κάνοντας τον καφέ το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη για την παγκόσμια οικονομία, ο καφές και η δραστική του ουσία, η καφεΐνη, έχουν πολλαπλά οφέλη και για τη την υγεία μας – ακολουθούν ορισμένα από αυτά.

Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος
Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση Cancer Research το 2012, ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερη ήταν η κατανάλωση καφεΐνης τόσο μικρότερες ήταν οι πιθανότητες εμφάνισης βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Δύο άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι ήταν μικρότερες οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφεΐνης.

Βοηθάει στην άσκηση
Ένα καφεδάκι πριν από μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, βελτιώνει τις επιδόσεις μας. Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, Health & Aging τον Δεκέμβριο του 2014, από τον Δρ Michael Duncan, καθηγητή στον πανεπιστήμιου του Κόβεντρι: οι συμμετέχοντες που είχαν πιει καφέ είχαν καλύτερες επιδόσεις στις σωματικές ασκήσεις, το περπάτημα, ακόμη και στη δεξιότητα στα όργανα εκγύμνασης.

Έχει παυσίπονη δράση
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλά παυσίπονα συνδυάζουν τη δραστική τους ουσία με την καφεΐνη – ο συνδυασμός φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στον πόνο στους περισσότερους ανθρώπους. Έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cochrane Database of Systematic Reviews επιβεβαίωσε και πειραματικά το συμπέρασμα.

Βελτιώνει τη μνήμη
Η καφεΐνη συνδέθηκε με καλύτερη μνήμη και καλύτερη εκτελεστική ικανότητα (σχεδιασμός, οργάνωση και διαχείριση χρόνου) σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2015 στην επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε ποσότητα καθημερινής κατανάλωσης καφεΐνης ήταν ωφέλιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Άλλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι ίσως βοηθάει και στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Κάνει καλό στην καρδιά
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση τριών – τεσσάρων καφέδων την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, την πιο συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/