Τα 4 STOP στο πρωινό

images_0astop.jpg

Όταν μιλάμε για γεύματα, το πρωινό είναι ο πρωταθλητής. Αντί να αρπάξετε ένα κρουασάν ή ένα muffin από το φούρνο που βρήκατε στο δρόμο για τη δουλειά προκειμένου να ξεκινήσετε τη μέρα σας, δώστε στο πρωινό σας την προσοχή που του… αξίζει! Και ως βασιλιάς των γευμάτων το πρωινό δε θα μπορούσε να μην έχει τους δικούς του κανόνες! Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχουν 4 «μη» που πρέπει να αποφεύγετε προκειμένου να διαμορφώσετε ισορροπημένα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ας τα εξερευνήσουμε…

Μην το παραλείπετε!

Η πρόσληψη πρωινού βοηθά στην ενεργοποίηση του σώματος και του μεταβολισμού σας μετά την νυχτερινή «απραξία». Και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, το πρωινό είναι ένα απαραίτητο «όπλο» στη φαρέτρα σας για να ελέγξετε αποτελεσματικά το βάρος σας, είτε επιδιώκετε μείωση αυτού, είτε θέλετε να απολαύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το ήδη μειωμένο σωματικό βάρος. Επομένως, μην περιμένετε μέχρι το μεσημέρι για να φάτε πρώτη φορά μέσα στην ημέρα. Βάλτε καθημερινά στο πρόγραμμά σας την πρόσληψη ενός χορταστικού και ταυτόχρονα ισορροπημένου γεύματος στην αρχή της ημέρας για να έχετε την ενέργειά σας, την πνευματική σας απόδοση αλλά και το βάρος σας… υπό έλεγχο!

Μην το καθυστερείτε!

Η καλύτερη ώρα για να καταναλώσετε το πρωινό σας είναι μέσα στην 1η ώρα από τη στιγμή που έχετε ξυπνήσει. Μια μικρή παράβαση στον κανόνα αυτό επιτρέπεται μόνο αν ετοιμάζεστε για την πρωινή σας γυμναστική. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ πριν την προπόνηση, όπως 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή 1 φρούτο. Στη συνέχεια, σε ένα χρονικό διάστημα 30 λεπτών έως 2 ωρών μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης μπορείτε να καταναλώσετε το πρωινό σας, το οποίο είναι απαραίτητο να συνδυάζει τις πρωτεΐνες με τους υδατάνθρακες, προκειμένου να τροφοδοτήσει το σώμα σας με το σωστό τρόπο.

Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες!

Το πρωινό είναι μια καλή ευκαιρία για να καλύψουμε μέρος από τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης. Πρόκειται για προϊόντα όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης και υπερέχουν σε θρεπτική αξία σε σχέση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, όπως για παράδειγμα το λευκό ψωμί. Πέρα από το γεγονός ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης θα σας κάνουν να νιώθετε περισσότερο χορτάτοι, με αυτό τον τρόπο εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Έτσι, ξεκινώντας την ημέρα σας μ’ ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες ρυθμίζετε το αίσθημα της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σημείο – κλειδί για τον έλεγχο του βάρους.

Μην ενδώσετε σε θερμιδογόνα ροφήματα καφέ!

Είναι αποδεδειγμένο ότι μία κούπα καφέ μπορεί να προσφέρει πολλά, από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών έως την ενίσχυση της μνήμης αλλά και την πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει! Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια η επιλογή του κατάλληλου καφέ έχει γίνει καίριας σημασίας τόσο για τον έλεγχο του βάρους όσο και για την υγεία μας. Και αυτό γιατί στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασικοί καφέδες όπως ο ελληνικός καφές ή ο στιγμιαίος καφές ζεστός ή κρύος, αλλά προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγύ, πλούσιοι σε θερμίδες και λιπαρά που συνήθως τους καταναλώνουμε εκτός σπιτιού! Φυσικά, οι καφέδες, όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον τους καταναλώνουμε σκέτους. Αντίθετα, τα διάφορα ροφήματα καφέ περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως σιρόπι καραμέλας, κρέμες και σαντιγί, και για αυτό το λόγο προσδίδουν επιπλέον θερμίδες φθάνοντας ακόμα και τις 400 θερμίδες ανά ποτήρι.

Ναι, λοιπόν, στο πρωινό με άποψη! Κάντε τις σωστές επιλογές τροφίμων, ψάξτε τις ετικέτες τροφίμων για το καλύτερο διατροφικά προϊόν, βάλτε τη φαντασία σας να σχεδιάσει έξυπνα και ισορροπημένα πρωινά και εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα τρόφιμα προκειμένου να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς για να πετύχετε ισορροπία και μέτρο στην ποσότητα και την ποιότητα του πρωινού σας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr