Τα τυριά συμπληρώνουν το παζλ του «Γαλλικού παράδοξου»;

images_0aaayecheese.jpg

Ακόμα κι αν διαβάζοντας τον τίτλο αναρωτιέστε τι είναι το «Γαλλικό παράδοξο», είμαι σίγουρη ότι θα χαρείτε ιδιαίτερα μόλις μάθετε τα μυστικά που κρύβει και… την απόλαυση που μπορεί να προσφέρει! Ποιο είναι, λοιπόν, αυτό το ευχάριστο παράδοξο που μας έρχεται από το Παρίσι;

Οι Γάλλοι καταναλώνουν παραπλήσιες ποσότητες κόκκινου κρέατος, λιπαρών τυριών, ίσως ακόμα και μεγαλύτερες ποσότητες ζωικού βουτύρου, δεν καπνίζουν λιγότερο, ούτε έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με άλλους λαούς. Κι όμως, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων συγκριτικά με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης! Πώς γίνεται αυτό;

Οι επιστήμονες προτείνουν εδώ και χρόνια ότι αυτό το φαινόμενο, που έχει επικρατήσει ως «Γαλλικό παράδοξο», οφείλεται στην καθημερινή (μέτρια!) κατανάλωση κόκκινου κρασιού και στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει, τις πολυφαινόλες! Αυτό, εξάλλου, πιθανόν να ήταν κι ένα από τα μυστικά της παραδοσιακής Κρητικής Μεσογειακής διατροφής.

Νέες όμως έρευνες έρχονται να προσθέσουν (ίσως) και άλλα κομμάτια στο παζλ του «Γαλλικού παράδοξου». Σύμφωνα με αυτές, τα τυριά και κυρίως αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ροκφόρ, μπορεί να παίζουν ένα θετικό ρόλο στην καρδιαγγειακή προστασία, μέσω ενεργοποίησης κάποιων καλών μικροβίων στο έντερό μας (ένας νέος μηχανισμός που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων ανά τον κόσμο). Η αλήθεια είναι ότι αυτή η παρατήρηση φαίνεται περίεργη έως και αντιφατική, μιας και τα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, συστατικά που είναι γνωστά για την επιβαρυντική τους σχέση με την υγεία της καρδιάς. Όμως, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που αναμένουν αν οι μελλοντικές έρευνες θα αθωώσουν τα τυριά και θα τα βγάλουν από την καρέκλα του ενόχου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέχρι τότε, για καλό και για κακό, μην το παρακάνετε… Για να μην πίνετε το κρασί σας ξεροσφύρι, ένα-δυο κομματάκια τυρί αρκούν για να συνοδεύσουν την υπέροχη γεύση και τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού. Και μια σημείωση για το τέλος! Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στην καρδιά σας το κρασάκι με μέτρο, 1-2 μικρά ποτήρια την ημέρα. Και όχι, δεν είναι το ίδιο αν τα αθροίσετε και πιείτε 2 μπουκάλια μαζεμένα το Σαββατοκύριακο!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr