Στο μητρικό γάλα το ισχυρότερο αντιβιοτικό

images_1thilasmos.jpg

Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ανθρώπινο μητρικό γάλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσιολογίας και το University College του Λονδίνου, δείχνει ότι η λακτοφερίνη, μια πρωτεΐνη η οποία υπάρχει στο μητρικό γάλα, καταστρέφει βακτήρια, μύκητες και ιούς μόλις έρθει σε επαφή μαζί τους.

Όπως είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το μητρικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των νεαρών βρεφών. Για χιλιετίες, τα παιδιά που θηλάζουν έχουν ωφεληθεί από ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από πάσης φύσης ασθένειες κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων μηνών της ζωής τους.

Αλλά η νέα μελέτη εστιάζει στη λακτοφερίνη, η οποία δίνει στο μητρικό γάλα τις αντιβιοτικές του ιδιότητες.

Πολλά μέλη της ιατρικής κοινότητας ανησυχούν έντονα για τη δυνητικά θανατηφόρα απειλή των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, τα οποία μεταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς ώστε να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε αντιβιοτικό χρησιμοποιούμε εναντίον τους. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα θεωρούν ότι η ανοχή στα αντιβιοτικά συνιστά εξίσου σοβαρό κίνδυνο για την ανθρωπότητα με την κλιματική αλλαγή.

Όμως η λακτοφερίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ακόμη ένα αντιβιοτικό που θα αντιμετωπίσει τις ανθεκτικές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Καθώς η πρωτεΐνη λειτουργεί αστραπιαία, σκοτώνοντας τα βακτήρια σε κλάσματα του δευτερολέπτου, υπάρχει η ελπίδα ότι οι υπερ-ιοί δεν θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν αντίσταση σε αυτήν.

Αν και η λακτοφερίνη είναι γνωστή στους βιολόγους από το 1960, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που εστίασε στις αντιβιοτικές της ιδιότητες και ειδικά στη χρήση της για την καταπολέμηση ασθενειών.

Πρώτα, οι ερευνητές απομόνωσαν την πρωτεΐνη, η οποία υπάρχει επίσης στο σάλιο, τα δάκρυα και τις ρινικές εκκρίσεις. Το επόμενο βήμα ήταν να μετατρέψουν την εξαιρετικά ισχυρή πρωτεΐνη σε μια μορφή που θα μπορούσε ακόμη να καταστρέφει βακτήρια και ιούς, αλλά χωρίς να βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Για να τα καταφέρουν, οι βιολόγοι ακολούθησαν το παράδειγμα του «εχθρού» τους, δίνοντας στη λακτοφερίνη μια μορφή που θυμίζει ιό και η οποία αναγνωρίζει και στοχεύει συγκεκριμένα παθογόνα βακτήρια.

Ένας από τους συντελεστές της έρευνας, ο Hasan Alkassem, εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα του δουλεύοντας σε μικροσκοπικό επίπεδο και πώς αυτές ξεπεράστηκαν: «Για την παρακολούθηση της δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο αναπτύξαμε μια πλατφόρμα μέτρησης υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιώντας μικροσκοπία ατομικής δύναμης».

«Η πρόκληση δεν ήταν μόνο να δούμε τις κάψουλες της λακτοφερίνης, αλλά και να παρακολουθήσουμε την επίθεσή τους στις βακτηριακές μεμβράνες Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Οι κάψουλες ενήργησαν ως βλήματα, χτυπώντας τις μεμβράνες με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σφαίρας».

Φυσικά, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη ώσπου ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει λακτοφερίνη. Απαιτείται ακόμη πολύ έρευνα και δοκιμές ασφαλείας που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι εκτός από την αντιμετώπιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων η πρωτεΐνη κάποια μέρα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, που σήμερα θεωρούνται ανίατες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/