Σουβλάκι VS Πίτσα: Η μάχη της παραγγελίας

images_0aaasouvla.jpg

Όλοι μας έχουμε βρεθεί μπροστά σε αυτό το μεγάλο δίλημμα. Μεγάλος προβληματισμός και λόγος διαφωνίας σε παρέες και ζευγάρια η επιλογή ανάμεσα σε σουβλάκι και πίτσα.

Μπορεί φυσικά να αστειεύομαι για τη βαρύτητα του όλου θέματος, αλλά σίγουρα έχει συμβεί σε όλους να βρεθούν σε μία παρέα όπου η μισή επιλέγει σουβλάκι και η άλλη μισή πίτσα.

Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τις γευστικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου, αλλά εγώ θα προσπαθήσω να δώσω τη διατροφική διάσταση του θέματος.

Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: Είναι νόστιμα, έχουν πολύ αλάτι και λίπος, οι θερμίδες τους ποικίλουν ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε και πόσο εμπλουτισμένα θα είναι και τέλος δύσκολα τρως μόνο ένα! Ας τα δούμε λοιπόν το κάθε ένα ξεχωριστά.

Το σουβλάκι είναι το παραδοσιακό μας fast food. Οι επιλογές πολλές, πίτα λαδωμένη ή στεγνή, με γύρο ή καλαμάκι (εγώ σουβλάκι το έμαθα στη βόρεια Ελλάδα), με χοιρινό ή κοτόπουλο, με τζατζίκι ή σος μουστάρδας. Και ενώ ένα τυλιχτό με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα και απλή μουστάρδα μπορεί να «χωρέσει» ακόμα και σε μια δίαιτα, μιας και δεν ξεπερνάει τις 300 θερμίδες, αν η επιλογή μας είναι με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, πατάτες και τζατζίκι ή σος μουστάρδας (που έχει και μαγιονέζα), τότε οι θερμίδες ξεπερνούν τις διπλάσιες και εκτοξεύονται σε πάνω από 600. Κι αν φάμε και δεύτερο μαζί και με μία μερίδα πατάτες θα έχουμε καταναλώσει σχεδόν όσες θερμίδες θα έπρεπε να έχουμε φάει όλη την ημέρα!

Κι ας δούμε τώρα και την παράδοση της γείτονας χώρας. Η πίτσα δίνει εξίσου, αν όχι περισσότερες, επιλογές. Λεπτή ή χοντρή ζύμη, με διάφορα τυριά, αλλαντικά, μανιτάρια, λαχανικά, και γενικά οι επιλογές είναι άπειρες. Και όσο πιο πλούσια γίνεται ένα κομμάτι πίτσα τόσο αυξάνονται και τα λιπαρά και οι θερμίδες. Έτσι, η πιο απλή επιλογή που είναι μία πίτσα μαργαρίτα (ντομάτα, τυρί) με λεπτή ζύμη παρέχει περίπου 200-250 θερμίδες το κομμάτι (ανάλογα με το μέγεθος φυσικά). Αντίθετα, ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα με αφράτη ζύμη και διάφορα αλλαντικά (τύπου meat lovers) μπορεί να ξεπεράσει τις 400 θερμίδες. Και ποιος τρώει μόνο ένα;

Δεν ξέρω αν αυτά που διαβάσατε θα σας επηρεάσουν από εδώ και πέρα στο μεγάλο δίλημμα «σουβλάκι ή πίτσα», αλλά τουλάχιστον πλέον θα γνωρίζετε, ότι κι αν επιλέξατε, αν και κατά πόσο έχετε χαλάσει τη δίαιτά σας.

Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε! Με τρεις ώρες τρέξιμο μπορείτε να κάψετε εύκολα (κλάμα…) τη μισή πίτσα που φάγατε προχθές.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr