Σε αναζήτηση νέων αντιβιοτικών

images_1lab-work_lg.jpg

Περισσότερες από 80 φαρμακoβιομηχανίες ζητούν από τις κυβερνήσεις οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αναπτύξουν νέους τύπους αντιβιοτικών.

Σε κοινή δήλωση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Νταβός της Ελβετίας, τόνισαν ότι το κόστος των αντιβιοτικών «δεν αντανακλά τα οφέλη που αποφέρουν στην κοινωνία». Σε αντάλλαγμα, υποσχέθηκαν να επενδύσουν στην έρευνα αλλά και στην καλύτερη πρόσβαση στα αντιβιοτικά σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες την κοινή δήλωση περιλαμβάνονται η GSK, η Merck, η Pfizer και η Johnson & Johnson.

Υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας «μετα-αντιβιοτικής εποχής», αυξάνοντας τους φόβους εμφάνισης ανίατων λοιμώξεων. Θα είναι ένας κόσμος στον οποίο οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμός από τα αντιβιοτικά, θα βρίσκονται υπό απειλή.

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια προβλέπεται ότι θα οδηγούν στον θάνατο 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο το 2050 και θα κοστίζουν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια οικονομικής παραγωγής. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών στην αγορά, για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι η τρέχουσα προσέγγιση στο θέμα έχει «αποτύχει σε μεγάλο βαθμό», παρά την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, παραθέτει τις επιστημονικές προκλήσεις που έχουν οδηγήσει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να αποσυρθούν από την έρευνα για τα αντιβιοτικά.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι βεβαίως τα χρήματα: κάθε εταιρεία έχει κέρδος μόνο από τα φάρμακα που πουλάει. Ωστόσο, ένα νέο αντιβιοτικό θα χρησιμοποιούνταν πιθανότατα μόνο ως έσχατη λύση –σε περιπτώσεις που τα μικρόβια είναι ανθεκτικά σε όλα τα υπόλοιπα- συνεπώς οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να αποσβέσουν το κόστος για την ανάπτυξή του.

Μια έκθεση από τον οικονομολόγο Jim O’Neill, είχε προτείνει να δίνονται επιχορηγήσεις από τα κράτη ως προκαταβολή σε εταιρείες που δημιούργούν αποδεδειγμένα νέα αντιβιοτικά, εκτιμώντας ότι το κόστος για τις κυβερνήσεις θα είναι 16-37 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία.

Η κοινή δήλωση των 85 εταιρειών, ζητάει «από τις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της ανάπτυξης και της εφαρμογής νέων εμπορικών μοντέλων, που ενισχύουν την προστασία των νέων και των υφιστάμενων αντιβιοτικών», καθώς και τη δημιουργία μιας «βιώσιμης και προβλέψιμης» αγοράς για νέα φάρμακα.

Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Margaret Chan, δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες οποιαδήποτε οργανισμού ή χώρας για να τη διαχειριστεί ή να την περιορίσει. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του έχουν απευθύνει έκκληση για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων και την οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο δράσης για τη μικροβιακή αντοχή. Οι προκλήσεις της μικροβιακής αντοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της συνεργασίας και της παγκόσμιας συλλογικής δράσης».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/