Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας

images_1varos.jpg

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια καταφέρατε να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο και η ζυγαριά σας να δείξει το επιθυμητό νούμερο – τα περιττά κιλά είναι παρελθόν. Τώρα όμως, ένας νέος κίνδυνος ελλοχεύει: να επιστρέψουν.

Το ζήτημα του πώς να διατηρήσουμε το βάρος έχει απασχολήσει όλους μας σε κάποια στιγμή, είτε είμαστε σε δίαιτα είτε την έχουμε ολοκληρώσει. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν χάσει τα πρώτα 2 ή 3 κιλά, μόνο και μόνο για να τα ανακτήσουν και πάλι γρήγορα. Για να μην βρεθείτε στη θέση τους, ακολουθούν μερικές συμβουλές για τις δύο φάσεις: ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα και αφού την έχετε ολοκληρώσει.

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας
– Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την απώλεια των έως τώρα κιλών με επιλογές που δεν έχουν σχέση με το φαγητό – απολαύστε ένα μασάζ, αγοράστε κάτι που θέλατε, πάρτε μια μέρα άδεια.

– Έχετε το μυαλό σας στον τερματισμό: σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν μαραθωνοδρόμο, δεν έχει νόημα να σταματήσετε στα 5 ή στα 10 χιλιόμετρα επειδή «καλά είναι και τόσο» -πρέπει να τερματίσετε τον αγώνα για να κερδίσετε.

– Μην προσπαθήσετε να χάσετε κιλά πολύ γρήγορα: 1-3 κιλά την εβδομάδα είναι ένας υγιής στόχος και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί που του δίνετε χρόνο να προσαρμοστεί.

– Επιμείνετε στη δίαιτα που αποδίδει, η συνεχής αλλαγή δίαιτας δεν είναι υγιής τρόπος να χάσετε βάρος. Ακόμα και αν έχετε χτυπήσει «τοίχο» και δεν βλέπετε να χάνετε άλλα κιλά, επιμείνετε και σύντομα θα δείτε και πάλι τη ζυγαριά να κατεβαίνει.

Μετά τη δίαιτα
– Ξεκινήστε την άσκηση. Όταν κάνετε δίαιτα, η πρόσληψη φαγητού σας ήταν περιορισμένη, όμως δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι για πάντα. Η επιπλέον δραστηριότητα είναι απαραίτητη για καίτε τις επιπλέον θερμίδες και να κρατήσετε το βάρος σας στο επιθυμητό επίπεδο.

– Ασχοληθείτε με την ψυχολογία σας. Αν το φαγητό ήταν ένα «καταφύγιο» στο παρελθόν για τα προβλήματά σας, η διαδικασία πιθανόν να επαναληφθεί. Ήρθε λοιπόν η ώρα να φροντίσετε τη συναισθηματική σας υγεία: μιλήστε με τους φίλους, ζητήστε βοήθεια από ψυχολόγο, αντιμετωπίστε ό, τι σας προβληματίζει και σας οδηγούσε στο… ψυγείο.

– Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω: μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/