Πώς να βάλεις μέτρο στις μερίδες σου!

images_0healthy-enough_2-1.jpeg

Σίγουρα ακούτε, διαβάζετε, ψάχνετε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τομείς που αφορούν τον έλεγχο του βάρους, την ευεξία, την πρόληψη εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Και σίγουρα επίσης έχετε «συναντήσει» πολλάκις τη σημασία της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής που βασίζεται στο μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία σε όλα τα παραπάνω. Πολλές φορές όμως το μέτρο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί για την πλειοψηφία του κόσμου. Και σίγουρα δε βοηθάνε και οι συνθήκες…

Δεδομένα έχουν δείξει ότι σήμερα τρώμε 2 έως 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τους προγόνους μας, ενώ πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι ένας μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου το 92% αυτού που θα βάλει στο πιάτο του. Στα σούπερ-μάρκετ κατακλυζόμαστε από προσφορές για οικονομικές συσκευασίες με διπλές ποσότητες, στα εστιατόρια τα πιάτα είναι πολύ μεγαλύτερα από το φυσιολογικό ενώ ακόμα και τα σκεύη που έχουμε στο σπίτι είναι μακράν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με παλαιότερα.

Όλα αυτά όμως συντελούν στο να τρώμε παραπάνω και άρα στην πρόληψη βάρους, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σε όλα αυτά να μπει ένα… μέτρο! Πώς;

Βάλτε όρια στο… μάτι σας!
Θυμηθείτε… ο κορεσμός ξεκινά από το μάτι. Όταν σερβίρετε το φαγητό σε μεγάλα πιάτα ή τρώτε με μεγάλα μαχαιροπίρουνα οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε τρόφιμα αυξάνονται. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη βρέθηκε ότι τα άτομα που σέρβιραν μόνοι τους παγωτό και είχαν μεγάλο μπολ κατανάλωσαν 57% περισσότερο παγωτό από αυτούς που χρησιμοποίησαν μικρότερο μπολ. Όταν βλέπουμε το φαγητό μας σε ένα μεγάλο πιάτο «δεν μας γεμίζει το μάτι», ξεκινούμε να τρώμε προκατειλημμένοι ότι δεν θα χορτάσουμε… και φυσικά δεν χορταίνουμε πόσο μάλλον όταν η ποσότητα που έχουμε βάλει είναι περιορισμένη. Αντίθετα όταν σερβίρουμε την ίδια ποσότητα τροφής σε μικρό πιάτο, τότε οι πιθανότητες κορεσμού είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης, είναι σημαντικό το πιάτο μας να είναι… τακτοποιημένο! Δεδομένα έχουν δείξει ότι η αταξία του πιάτου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής. Βάλτε τα λοιπόν σε τάξη!

Μικρότερη ποσότητα αλλά με κορεσμό!
Όταν είστε στη διαδικασία μείωσης και ελέγχου της μερίδας προκειμένου να ελέγξετε αποτελεσματικότερα το βάρος σας όλο το παιχνίδι θα παιχτεί… στις επιλογές των τροφίμων. Είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα με συστατικά τα οποία δίνουν όγκο στην τροφή χωρίς… να αυξάνουν τις θερμίδες. Ένα τέτοιο συστατικό είναι και οι φυτικές ίνες! Έτσι, βάζοντας σε κάθε σας γεύμα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή ρύζι με φλοιό, πλιγούρι και ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, κερδίζετε σε όγκο, αλλά και σε κορεσμό.

«Τσιμπολογήστε».. σωστά!

Η κατανάλωση σνακ μέσα στην ημέρα είναι συχνά παρεξηγημένη, αφού πολλοί νομίζουν ότι μας οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο, τα σνακ – ή διαφορετικά τα ενδιάμεσα γεύματα- μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, και μάλιστα μπορούν να περιορίσουν την πείνα μέσα στην ημέρα. Έτσι, λοιπόν, καταναλώνοντας σνακ ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα μπορεί να «φθάσει» η ώρα του μεσημεριανού ή βραδινού σας γεύματος χωρίς να πεινάτε ιδιαίτερα και να αντέξετε μια μικρότερη ποσότητα φαγητού στα κύρια γεύματα.

Για να είναι πλήρη, τα σνακ είναι σημαντικό να περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος), ενώ παράλληλα να μην ξεπερνούν τις 200 θερμίδες! Για παράδειγμα:

1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με 1 μικρή χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης
1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης μαζί με 1 μέτριο φρούτο

Το μέτρο πάντα αποτελεί μια λέξη που προβληματίζει… μπορεί να αποτελέσει όμως και μια καλή αφορμή για να πετύχετε υγεία, ευεξία και το σώμα που επιθυμείτε! Όλα είναι θέμα … στρατηγικής!!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr