Πώς η ζάχαρη καταστρέφει το δέρμα μας

images_1suga.jpg

Πολλοί από τους κινδύνους μιας διατροφής με πολύ υψηλή πρόσληψης ζάχαρης είναι γνωστοί, από το χάλασμα των δοντιών έως την «προσθήκη» μερικών επιπλέον εκατοστών στη μέση σας. Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό όμως, είναι το πως η ζάχαρη μπορεί να βλάψει σοβαρά το πρόσωπό μας.

Ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «πρόσωπο από ζάχαρη» (sugar face) μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, προκαλώντας ακμή, σακούλες κάτω από τα μάτια και ωχρή επιδερμίδα. Αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι θέμα που δεν έχει αναλυθεί και αναγνωριστεί επαρκώς, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό από ό, τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η Δρ Tamara Griffiths από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων δήλωσε σχετικά: «Τα ζαχαρούχα τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), με αποτέλεσμα την ταχεία άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο σώμα και δραματικές διακυμάνσεις της ορμόνης ινσουλίνης. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, ο οποίος μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης».

Η ζάχαρη διαταράσσει τη δέσμευση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη φρεσκάδα και νεανική εμφάνισή του, όπως προειδοποιεί η δερματολόγος: «Η πέψη τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη γήρανση του δέρματος εξαιτίας βλαβών στα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία συνδέονται με το κολλαγόνο και άλλα συστατικά του δέρματος. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που απελευθερώνουν ενέργεια με πιο αργό, πιο βιώσιμο τρόπο, είναι ικανή να μας προστατεύσει από αυτή τη μορφή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος».

Άλλοι ειδικοί τονίζουν το γεγονός ότι η ζάχαρη είναι ένας παράγοντας αφυδάτωσης που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ελαίων στο δέρμα, προκαλώντας λιπαρό δέρμα και εμφάνιση ή «φούντωμα» της ακμής.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η ζάχαρη σε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν λαμβάνεται ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας και την εμφάνισή μας και ότι μόνο η υπερκατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να μας ανησυχεί. Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 30 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή 6 κουταλάκια του γλυκού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/