Πόσο αθώα μπορεί να είναι τα βότανα και τα εκχυλίσματά τους;

images_0avotana.jpg

Το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να αναβιώνουν, στα πλαίσια της αποστροφής τους σύγχρονου βιομηχανοποιημένου τρόπου ζωής κι επιστροφής στις ρίζες, «μαγικά» γιατροσόφια που στηρίζονται μεταξύ των άλλων και στο συνδυασμό διαφόρων βοτάνων. Φυσικά, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να μην αναζητήσουν διέξοδο στην εκτόξευση των κερδών τους , «βιομηχανοποιώντας» την παραγωγή βοτάνων και εκχυλισμάτων τους, διατείνοντας δράσεις που εκτείνονται από την απώλεια βάρους και τη μείωση οιδήματος μέχρι και τη μακροζωία.

Όμως πόσο ασφαλή είναι τα βότανα; Αυτά που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αρχαία Ρώμη, όσα ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται σε ασιατικές χώρες, μήπως τελικά δεν αποτελούν το ελιξίριο της μακροβιότητας, μήπως τελικά δεν είναι το σύγχρονο «μαγικό» γαλατικό μαντζούνι;

Πρόσφατη αναφορά από ερευνητές από το Stony Brook University της Νέας Υόρκης, αναφέρουν ότι τα βότανα που επί τόσα χρόνια χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κι αποτελούν βασικό συστατικό της Κινέζικης Ιατρικής σήμερα, ίσως να μην είναι τόσο ακίνδυνα όσο πιστεύουμε. Για παράδειγμα, το γνωστό φυτό Αριστολοχία που χρησιμοποιείται σε μίγματα εκχυλισμάτων βοτάνων, έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με νεφρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αν κι αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για περισσότερο από 2000 χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν οι αρνητικές του προεκτάσεις. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του χρόνου έκθεσης στην ουσία και του χρόνου εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις που διέγειραν το επιστημονικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις επικίνδυνες δράσεις ορισμένων βοτάνων, παρουσιάστηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα περίπου, όπου παρατηρήθηκε μια μυστήρια αύξηση νεφροπαθειών σε ορισμένα χωριά της Βουλγαρίας, ενώ ακριβώς διπλανά μέρη ήταν ανεπηρέαστα. Η Ενδημική Νεφροπάθεια των Βαλκανίων (Balkan Endemic Nephropathy), όπως έγινε γνωστή αποδόθηκε στη χρήση ζορισμένων βοτάνων και κυρίως της Αριστολοχίας. Όμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στη Σερβία, Βοσνία, Ρουμανία και στην Κροατία. Άλλο σημαντικό παράδειγμα που λίγοι γνωρίζουν, είναι αυτό που συνέβη στις αρχές τις δεκαετίας του 90 στο Βέλγιο, όπου 1800 περίπου γυναίκες που είχαν καταναλώσει ειδικό σκεύασμα αδυνατίσματος με βότανα, διαγνώσθηκαν με διάμεση νεφρική ίνωση που εξελίχθηκε σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τα βότανα που χρησιμοποιούνται σήμερα σε συσκευασμένη ή μη μορφή είναι εκατοντάδες. Φυσικά και στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η πιθανή τοξικότητά τους. Επομένως, όποιο σκεύασμα κι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ή όποια εκχυλίσματα θέλετε να παρασκευάσετε μόνοι σας γιατί ακούσατε από κάποιον γνωστό σας ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία σας, καλό θα ήταν να πάρετε πρώτα τη γνώμη ενός ειδικού.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr