Πρωινό: το καλύτερο γεύμα

images_1ull-english-breakfast035.jpg

Κάποιοι είναι φανατικοί του πρωινού γεύματος και το απολαμβάνουν καθημερινά. Όμως οι περισσότεροι από εμάς είτε το αποφεύγουν είτε «τσιμπάνε» κάτι στο δρόμο για τη δουλειά. Ποιοι βοηθούν περισσότερο τον οργανισμό τους; Βεβαίως οι πρώτοι, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τη θετική επίδρασή του στην υγεία μας. Ας δούμε τα οφέλη αναλυτικά.

Περιττά κιλά τέλος
Σύμφωνα με έρευνα της περίφημης Κλινικής Μάγιο, όσοι άνθρωποι τρώνε τακτικά πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος σε ιδανικό επίπεδο. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι όταν τρώμε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, μπορεί να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα και να αποφύγουμε να «τσιμπήσουμε» κάποιο όχι και τόσο υγιεινό σνακ.

Μια καλή αρχή
Όσοι τρώνε ένα υγιεινό πρωινό, είναι πιθανόν να συνεχίσουν τις υγιεινές διατροφικές επιλογές και την υπόλοιπη ημέρα – κάπως σαν να δίνουμε στον εαυτό μας το καλό παράδειγμα. Αντιθέτως, όταν το αποφύγουμε ή πάρουμε κάποιο σφολιατοειδές στο χέρι, θα συνεχίσουμε να τρώμε ακατάστατα μέχρι το βράδυ.

Όλα τα καλά
Η παράλειψη του πρωινού σημαίνει μια χαμένη ευκαιρία για την καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών και μετάλλων. Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι εντυπωσιακό ή να απαιτεί πολύ από τον χρόνο μας: ένα απλό, γρήγορο, υγιεινό πρωινό μας παρέχει τα απαραίτητα συστατικά που απαιτεί το σώμα μας για την εύρυθμη λειτουργία του και μας παρέχει ενέργεια για όλη τη μέρα.

Κάντε το για την καρδιά σας
Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι άνδρες που παραλείπουν το πρωινό τακτικά είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από στεφανιαία νόσο κατά 27% από ό, τι οι άνδρες που έτρωγαν πρωινό. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό είναι συνήθως περισσότερο πεινασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα και τρώνε περισσότερο φαγητό το βράδυ.

Λύστε τα προβλήματα!
Η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση υποστηρίζει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη συγκέντρωση, δείχνουν περισσότερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συντονισμό ματιού-χεριού. Ναι, οι παρατηρήσεις ισχύουν και για τους ενήλικες.

Καλύτερη διάθεση
Απολαμβάνοντας ένα υγιεινό πρωινό ξεκινάμε την ημέρα μας πιο ήρεμοι και πιο συγκεντρωμένοι, αποκτώντας τον σωστό ρυθμό για να εκμεταλλευτούμε την υπόλοιπη ημέρα – όχι με την ψυχή στο στόμα – ενώ όσο τρώμε μπορούμε να οργανώσουμε στην σκέψη μας τις υποχρεώσεις που έχουμε και πως θα τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Ταυτόχρονα, με γεμάτο στομάχι μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε τα νεύρα μας μόνο και μόνο επειδή πεινάμε!

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/