Πρωινό στα γρήγορα για μικρούς & μεγάλους…

images_0aaFamily_eating_breakfast.jpg

Οι πρωινές ώρες ίσως αποτελούν τις πιο δύσκολες στιγμές της ημέρας. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια (!) από το τελευταίο σχολικό κουδούνι θυμάμαι ότι ο ήχος του ξυπνητηριού κατά τα σχολικά χρόνια δε σήμαινε μόνο τον αποχωρισμό από το πολυαγαπημένο μου κρεβάτι αλλά και την έναρξη ενός απίστευτου πανικού από όλους στο σπίτι ο οποίος τελείωνε μόλις έμπαινα στην τάξη. Οι φράσεις «Σήκω! Ντύσου! Πλύνε τα δόντια σου! Πιες το γάλα σου! Πάρε την τσάντα σου! …νομίζω ότι σας φαίνονται πολύ οικείες… Από την άλλη, οι γονείς τρέχουν να ετοιμάσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά, να φτιάξουν πρωινό, παράλληλα να σκεφτούν τι εργασιακές υποχρεώσεις τους φέρνει η μέρα που ξεκίνησε… Με μία λέξη ΠΑΝΙΚΟΣ! Ένας πανικός που υπάρχει στην πλειοψηφία των σπιτιών καθημερινά.

Γιατί, λοιπόν, όλοι στο σπίτι, από τα παιδιά μέχρι και τους γονείς, να ξεκινούν τη μέρα τους μέσα στο άγχος κάτι που επηρεάζει και την εξέλιξη της υπόλοιπης ημέρας και να μην ξεκινούν με μια ήρεμη πρωινή ρουτίνα με όσο το δυνατό λιγότερες φωνές και τρέξιμο;

Υπομονή, οργάνωση & κατανόηση μπορεί να γίνει το τρίπτυχο της επιτυχίας με τα σωστά βήματα. Θυμηθείτε… κάθε αρχή και δύσκολη όμως στο τέλος θα έρθειι το αποτέλεσμα που επιθυμούσατε!

Βήμα 1

Κάντε τις σωστές επιλογές τροφίμων! Δεν είναι απαραίτητο να ξοδεύετε πολύ χρόνο για την προετοιμασία του πρωινού γεύματος. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφίμων που ανήκουν σε τουλάχιστον τρείς από τις εξής ομάδες τροφίμων: των δημητριακών και προϊόντων τους κατά προτίμηση ολικής άλεσης, των γαλακτοκομικών, του κρέατος (τυρί, γαλοπούλα, ζαμπόν, αυγό), των φρούτων και των λαχανικών (ή των χυμών τους), καθώς και από την ομάδα των λιπαρών (ανάλατοι ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες).Μπορεί αυτό να ακούγεται πολύπλοκο ωστόσο στην πράξη είναι ιδιαίτερα απλό με τα σωστά τρόφιμα. Ποια είναι αυτά; Ζητήστε από τα παιδιά να γεμίσουν τα ποτήρια τους αλλά και τα δικά σας με ημιαποβουτυρωμένο γάλα που υπάρχει στο ψυγείο. Σε ένα μπολ στο τραπέζι του πρωινού τοποθετήστε από το προηγούμενο βράδυ μπισκότα 4 δημητριακών ή cream crackers ολικής άλεσης ή μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης καλύπτοντας έτσι την ομάδα των δημητριακών. Τέλος, μπορείτε σε αυτά να προσθέσετε λίγη σπιτική μαρμελάδα ώστε να ολοκληρώσετε το παζλ του ισορροπημένου πρωινού.

Βήμα 2

Ετοιμάστε κάποια πράγματα από το προηγούμενο βράδυ! Όσο και να θέλετε να χαλαρώσετε μετά τη δουλειά και το διάβασμα των μικρών σας σίγουρα το να προετοιμάσετε τα πράγματά σας από το βράδυ θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Η σχολική τσάντα, τα ρούχα που θα φορέσετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά την επόμενη μέρα, το τραπέζι του πρωινού με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου όπως τα κράκερς, τα μπισκότα, οι φρυγανιές κτλ μπορούν να είναι σημαντικοί αρωγοί στο ήσυχο πρωινό σας!

Βήμα 3

Κάντε το πρωινό σας μουσικό! Σηκωθείτε από το κρεβάτι και βάλτε στο ραδιόφωνο την αγαπημένη μουσική όλων σας. Αυτό θα σας χαλαρώσει και θα κάνει τη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος πιο ευχάριστη. Αποφύγετε να ανοίξετε τηλεόραση για να βάλετε μουσική καθώς αυτό κάθε άλλο παρά χρόνο θα σας γλυτώσει… αντίθετα θα προσπαθείτε να ξεκολλήσετε τα παιδιά από αυτή.

Όπως και να ‘χει μη φοβηθείτε να μοιράσετε αρμοδιότητες. Μην πέσετε στην παγίδα να τα κάνετε όλα μόνοι σας γιατί η ποιότητα του πρωινού δε θα βελτιωθεί! Αφήστε τα παιδιά να έχουν την ευθύνη για την προετοιμασία της τσάντας τους, τα ρούχα τους, τα τρόφιμα του πρωινού που θα καταναλώσουν. Και εσείς οπλισμένοι με υπομονή μπορείτε να τα κατευθύνετε κατάλληλα! 

Πηγή : http://www.nutrimed.gr