Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να χάσετε βάρος;

images_1hires-lady.jpg

Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε το βάρος σας και να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Ωστόσο, μια συζήτηση για το ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους, θα μπορούσε να διαρκέσει αναμφισβήτητα επί μακρόν.

Πως επιδρούν διαφορετικοί τύποι άσκησης στη φυσική κατάσταση και στην απώλεια βάρους

Η πιο προφανής επιλογή είναι η άσκηση αντοχής, η οποία πραγματοποιείται με μέτρια ένταση και σταθερό ρυθμό, όπως η ποδηλασία ή το χαλαρό τρέξιμο-που μας βελτιώνει και τη φυσική κατάσταση. Το σκεπτικό είναι σαφές: Αυτό το είδος της άσκησης απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την προπόνηση αντίστασης, καθώς διαρκεί περισσότερη ώρα αφού δεν μας εξαντλεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κάποιοι ωστόσο θα μιλήσουν υπέρ της άσκησης με αντίσταση – όπως τα βάρη- και της επίδρασής της στον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMΡ): Μια προπόνηση με αντίσταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του BMΡ, η οποία να διαρκέσει για έως και 48 ώρες μετά την άσκηση. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη αύξηση στον BMΡ μετά από δέκα εβδομάδες προπόνησης με αντίσταση σε σύγκριση με αντίστοιχο διάστημα προπόνησης αντοχής και αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα.

Μια εναλλακτική επιλογή είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση: η άσκηση διεξάγεται σε χαμηλή ή μέτρια ένταση, με εμβόλιμες «εκρήξεις» έντονης δραστηριότητας, στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του ασκουμένου. Προσφέρει οικονομία χρόνου και οι έρευνες έδειξαν ότι αυτού του είδους η άσκηση μπορεί να επιφέρει γρήγορα αλλαγές στον μεταβολισμό και μείωση στο ποσοστό λίπος του σώματος. Ωστόσο, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι πιθανότατα ανυπόφορη για ανθρώπους που δεν είναι σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση.

Μερικοί θα επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία και ότι αυτό που χρειάζεται για να ελέγξουμε το βάρος μας είναι η αύξηση της καθημερινής μας δραστηριότητας – περισσότερο περπάτημα, αποφυγή του αυτοκινήτου, ανέβασμα σκαλοπατιών, ενασχόληση με τον κήπο – και όχι δομημένα προγράμματα άσκησης.

Η απάντηση όμως στην αρχική ερώτηση είναι απλή: Το καλύτερο είδος άσκησης για την απώλεια βάρους είναι αυτό που πρόκειται να ακολουθήσουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνεχίσουν επί μακρόν μια δραστηριότητα από την οποία δεν αντλούν καμία ευχαρίστηση. Το κίνητρο της απώλειας βάρους είναι προφανές, όμως η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι απρόβλεπτη όταν εμπλέκεται η ευχαρίστηση.

Η καλύτερη προσέγγιση θεωρητικά είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ειδών άσκησης ώστε να ευεργετηθούμε από τα θετικά της κάθε μίας, όμως αυτό ισχύει εφόσον μας αρέσει και μπορούμε να το κάνουμε. Παράλληλα, απαιτείται και έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης, διότι για την καύση πολλών θερμίδων χρειάζεται μεγάλη φυσική δραστηριότητα: εν ολίγοις, αν τρώτε υπερβολικά, είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορείτε να γυμνάζεστε αρκετά ώστε να «καίτε» όλες τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/