Ορθοδοντική για υγεία και αισθητική

images_1orthodo.jpg

Οι στόχοι της ορθοδοντικής θεραπείας είναι αφ’ ενός η οδοντική υγεία και αφ’ ετέρου η βελτίωση της αισθητικής. H ορθοδοντική θεραπεία συντελεί στην ελαχιστοποίηση τερηδονισμού των δοντιών, μειώνει έως κάποιο βαθμό την εμφάνιση περιοδοντικών προβλημάτων, βελτιώνει τη μασητική ικανότητα και μειώνει τους κινδύνους τραυματισμού των πρόσθιων δοντιών.

Σημαντικός όμως στόχος της ορθοδοντικής θεραπείας είναι και η βελτίωση της αισθητικής των οδοντικών τόξων, με αποτέλεσμα βέλτιστο χαμόγελο και αρμονική εμφάνιση στο πρόσωπο. Έτσι, γίνεται πιο ελκυστική και ευχάριστη η παρουσία του ατόμου. Μετακινώντας τα δόντια είναι δυνατόν να μεταβληθούν οι σχέσεις των χειλιών αλλά και των γνάθων ακόμη, και να διαμορφωθεί ένα αρμονικό και ελκυστικό πρόσωπο. Σε δύσκολα περιστατικά σκελετικής δυσαρμονίας των γνάθων ο ορθοδοντικός σε συνεργασία με την γναθοπροσωπικό χειρουργό είναι δυνατόν να μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό την όψη του προσώπου.

Κατάλληλος  χρόνος έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας είναι συνήθως μετά το όγδοο έτος της ηλικίας, αλλά συνιστάται πάντα μια πρώτη εξέταση μετά το έκτο έτος. Στην παιδική και προεφηβική ηλικία ο ορθοδοντικός, πέρα από τις μετακινήσεις των δοντιών, μπορεί να κατευθύνει και να μεταβάλλει ως ένα βαθμό την ανάπτυξη των γνάθων. Παρ’ όλα αυτά η ορθοδοντική θεραπεία  πραγματοποιείται σήμερα σε όλες τις ηλικίες. Με την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών (διαφανή άγκιστρα, διαφανείς νάρθηκες) και ιδιαίτερα με την τεχνική   Invisalign, η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή στους ενήλικες και ιδιαίτερα σε επαγγελματίες και άτομα με δημόσιες εμφανίσεις που δεν θα επιθυμούσαν να είναι ορατές οι ορθοδοντικές συσκευές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/