«Ολική» περιποίηση στην υγεία μας!

images_0abread.jpg

Όταν μιλάμε για ολική άλεση, τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι τα τρόφιμα στα οποία τη συναντάμε, όπως είναι το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, αλλά και το έντονο αίσθημα του κορεσμού που αισθανόμαστε όταν τα γεύματά μας απαρτίζονται από τρόφιμα ολικής άλεσης. Μήπως, όμως, η ολική άλεση είναι κάτι παραπάνω και την αδικούμε με αυτό τον τρόπο;

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν πλήθος συστατικών που είναι απαραίτητα καθημερινά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος και το κάλιο καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν έντονη προστατευτική δράση για τον οργανισμό. Ο συνδυασμός αυτών των διατροφικών χαρακτηριστικών κάνει τα προϊόντα ολικής άλεσης ένα χρήσιμο διατροφικό «όχημα» που μας εξασφαλίζει καθημερινά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που όπως φαίνεται και από έρευνες προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε πολλά επίπεδα. Ας γνωρίσουμε τα κυριότερα…

Ολική άλεση και υγεία του εντέρου.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου! Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, ένα μπολ δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με γάλα και αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται εάν η λήψη φυτικών ινών συνοδεύεται και από αυξημένη κατανάλωση υγρών.

Εκτός από την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ο μεταβολισμός των φυτικών ινών στο σώμα μας είναι τέτοιος που διευκολύνει την εκκαθάριση του εντέρου από τα διάφορα προϊόντα πέψης γεγονός που συνδέεται με την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Και αυτό γιατί όταν οι φυτικές ίνες καταλήγουν στο παχύ έντερο, τα «φιλικά» βακτήρια της περιοχής χρησιμοποιούν τις φυτικές ίνες ως τροφή για την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων στο έντερο. Βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων, όπως η εκκολπωμάτωση ή οι αιμορροΐδες.

Ολική άλεση και έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών επιστημονικών μελετών, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2! Οι φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα. Γι’ αυτό πέρα από την πρόληψη εμφάνισης διαβήτη σε υγιή άτομα, η ένταξη προϊόντων ολικής άλεσης στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ένα μπολ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό και ελαφρύ βραδινό ή πρωινό γεύμα αρκεί η ποσότητα των υδατανθράκων του γεύματος να συνυπολογίζεται στην συνολική ημερήσια πρόσληψη.

Ολική άλεση και καρδιαγγειακά νοσήματα
Το βασικό γνώρισμα των φυτικών ινών είναι ότι δεν πέπτονται! Περνούν το γαστρεντερικό σωλήνα δημιουργώντας ένα πλέγμα το οποίο συγκρατεί εσωτερικά θρεπτικά συστατικά όπως το νερό, λιπίδια όπως η χοληστερόλη και υδατάνθρακες. Εκεί κρύβεται και το μυστικό πώς τα προϊόντα ολικής άλεσης προστατεύουν την καρδιά μας. Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν την περίσσεια χοληστερόλης και εμποδίζουν την απορρόφησή της απομακρύνοντάς τη από το σώμα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού; Η μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης στο αίμα όσο και της «κακής» LDL χοληστερόλης. Πληθώρα μελετών έχουν αναγνωρίσει τον προστατευτικό ρόλο των φυτικών ινών στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποδίδοντάς τον στην πορεία μεταβολισμού των φυτικών ινών στον οργανισμό μας.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να χορταίνετε, να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά, να προάγετε την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του οργανισμού σας. Προσπαθήστε να εντάξετε την ολική άλεση σε κάθε γεύμα, από τα κύρια γεύματα μέχρι τα snacks χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης αντί του επεξεργασμένου. Ξέρατε ότι καταναλώνοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθώς και 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά καλύπτετε τη σύσταση των 25 γρ. φυτικών ινών την ημέρα;

Και επειδή δεν είναι όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, μη ξεχνάτε να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες τροφίμων και να ψάχνετε την αναγραφή «Ολικής άλεσης» στα συστατικά.

Τώρα που η γεύση και η υγεία πάνε πακέτο, είναι η ευκαιρία σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr