Οι διατροφικές συστάσεις… παχαίνουν

images_1διατρο.jpg

Οι προειδοποιήσεις για να αποφεύγουμε ανθυγιεινά τρόφιμα με πολύ ζάχαρη στη διατροφή μας όταν κάνουμε δίαιτα, μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνουν να τα τρώμε ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τα πάσης φύσεως γλυκά εδέσματα ακόμη πιο δελεαστικά.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Association for Consumer Research υποστηρίζει όσοι έκαναν δίαιτα και έλαβαν την προειδοποίηση ότι «όλα τα ζαχαρούχα σνακ κάνουν κακό», κατανάλωσαν περισσότερα μπισκότα από εκείνους στους οποίους παρουσιάστηκε ένα θετικό μήνυμα.

Η ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα διεξήγαγε τρεις διαφορετικές δοκιμές για φτάσει στα συμπεράσματά της.

Στην πρώτη συμμετείχαν 380 άνθρωποι, οι οποίοι διάβασαν θετικά, αρνητικά και ουδέτερα μηνύματα σχετικά με τα γλυκά επιδόρπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρνητικά μηνύματα προκάλεσαν θετικές σκέψεις για τα ανθυγιεινά τρόφιμα σε συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα, ενώ εκείνοι που δεν έκαναν δίαιτα δεν επηρεάστηκαν.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 397 συμμετέχοντες, οι οποίοι διάβαζαν κείμενα που περιέγραφαν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη είτε ως καλά είτε ως κακά. Στη συνέχεια κλήθηκαν να φάνε μπισκότα με σοκολάτα, ενώ παρακολουθούσαν ένα βίντεο. Όπως και στο προηγούμενο τεστ, οι συμμετέχοντες που έκαναν δίαιτα και διάβασαν αρνητικά κείμενα, έφαγαν 39% περισσότερα cookies, από όσους διάβασαν θετικά μηνύματα.

Στην τρίτη δοκιμή, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις στα μηνύματα που περιείχαν τόσο θετικές όσο και αρνητικές πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 324 συμμετεχόντων, το 47% εκείνων που έκαναν δίαιτα και είδαν τα ισορροπημένα μηνύματα, επέλεξαν στη συνέχεια λιγότερο ανθυγιεινά σνακ. Αντίθετα, το 30% όσων έκαναν δίαιτα και είδαν αρνητικά μηνύματα, επέλεξαν να φάνε ανθυγιεινά σνακ.
Συμπεράσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις των συστάσεων στη διατροφή

Ο ερευνητής Nguyen Pham δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι όταν προσπαθούμε να πείσουμε όσους κάνουν δίαιτα να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στις τροφές που καταναλώνουν, τα μηνύματα της… αστυνομίας τροφίμων έχουν στην πραγματικότητα τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: κάνουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα ακόμη πιο δελεαστικό για όσους προσπαθούν να κάνουν δίαιτα».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/