Μυρωδικά: άρωμα και φάρμακο στο πιάτο μας

images_1miro.jpg

Τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση μας έχουν κατακλύσει και λίγο πολύ, όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να τις παρακολουθεί. Το καλό σ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι υποσυνείδητα με τόσες εκπομπές μαγειρικής και άλλες τόσες επαναλήψεις κάτι μας έχει μείνει.

Όπως για παράδειγμα ότι η συχνή χρήση των μυρωδικών σε σχεδόν όλα τα φαγητά, δεν γίνεται μόνο γιατί ο εκάστοτε σεφ θέλει να βάλει λίγο χρώμα στο πιάτο και γι’αυτό βάζει ένα φυλλαράκι μαϊντανού ή βασιλικού στο τελείωμα,  το οποίο μάλιστα οι περισσότεροι αφαιρούμε και τοποθετούμε στο πλάι ως κάτι που δεν τρώγεται.

Η καθημερινή χρήση μυρωδικών, στη μαγειρική ή ακόμη και στη ζαχαροπλαστική, κάνει καλό στο σώμα, στο μυαλό και στη ψυχολογία μας.  Οι ευεργετικές ιδιότητες των μυρωδικών είναι τόσες πολλές και γνωστές από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και φυσικά η παραδοσιακή μεσογειακή ελληνική κουζίνα για ακόμη μία φορά κάνει το θαύμα της στην ανθρώπινη υγεία.

Δέκα από τα πλέον γνωστά μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας, κάποια από ταοποία  συνήθως δεν λείπουν ούτε από το ντουλάπι του πιο φανατικού εργένη, παρατίθονται παρακάτω με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
Περιέχει βιταμίνη C, B12 ,K, Βήτα-καροτένιο και αποτελεί πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέως.Κάνει καλό στα νεφρά γιατί είναι διουρητικό, καταπραΰνει τους πόνους τις περιόδου για γυναίκες με έντονο προεμμηνορριακό σύνδρομο, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και πόνων στα αυτιά, βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης , της αναιμίας και της κόπωσης.

ΔΥΟΣΜΟΣ
Περιέχει βιταμίνη Α,Β6, Ε, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, ροφοφλαβίνη, φυλλικό οξύ. Η πιο γνωστή του ιδιότητα είναι η συμβολή του στην μείωση της κακοσμίας του στόματος, αλλά και για την ουλίτιδα, την αμυγδαλίτιδα και την φαρυγγίτιδα, ενώ παράλληλα καταπραΰνει τους πόνους περιόδου και του στομαχιού και έχει αγχολυτικές  ιδιότητες.

ΡΙΓΑΝΗ
Περιέχει βιταμίνη K, C,  με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έιναι ιδανικό για εντερικές διαταραχές , κατά των χρόνιων ρευματισμών , αποχρεμπτικό για τον βήχα, βοηθητικό για το άσθμα.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ.Έχει εντομοαπωθητική δράση, έχει αγχολυτικές ιδιότητες και βοηθά στην ηρεμία αλλά και στις ημικρανίες, στην καταπολέμηση του άγχους και στους σπασμούς του εντέρου.

ΘΥΜΑΡΙ
Περιέχει βιταμίνη A, K, σίδηρο, ασβέστιο, αντι-φλεγμονώδη συστατικά. Γνωστή η χρήση του για το άσθμα, την βρογχίτιδα αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση του βήχα, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της  γρίπης, των πόνων στις αρθρώσεις, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και απομακρύνει τις ψείρες.

ΔΑΦΝΗ
Περιέχει βιταμίνη A,E, μέταλλα και λιπαρά οξέα. Είναι ευεργετικό για το βρογχικό και αλλεργικό άσθμα , για τις αναπνευστικές μολύνσεις, το δαφνέλαιο βοηθά στην τόνωση των αδύναμων μαλλιών, και γενικότερα έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αιμοστατικές ιδιότητες.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Περιέχει βιταμίνη B6, σίδηρο, ασβέστιο. Είναι ιδανικό για την βελτίωση του ανοσοποιητικού, κυκλοφοριακού και πεπτικού συστήματος,είναι τονωτικό και δρα κατά της κατάθλιψης, έχει αντικαρκινική δράση και βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

ΜΕΝΤΑ
Περιέχει βιταμίνη A,C,B12, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο , κάλιο. Καταπολέμα το φούσκωμα και τον τυμπανισμό του στομάχου, τη ναυτία , είναι αγχολυτικό,  διουρητικό, βοηθάει στο αναπνευστικό και προστατεύει από τους έρπητες.

ΜΑΡΑΘΟΣ
Περιέχει βιταμίνη C, B3, ασβέστιο,σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, των τοξινών, της κυτταρίτιδας, της παχυσαρκίας, ρυθμίζει την έμμηνο ρύση, καθαρίζει τα νεφρά, ανακουφίζει από τους ερεθισμούς στα μάτια και τον βήχα.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ
Περιέχει βιταμίνη A,C,K, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, μαγνήσιο,κάλιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο. Έιναι αφροδισιακό και γενικότερα διεγερτικό, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, τους πονοκεφάλους, τους κοιλιακούς πόνους , βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης.

Θυμηθείτε τέλος ότι μπορείτε πάντα να έχετε τις δικές σας γλάστρες με μυρωδικά στην κουζίνα σας, ότι είναι προτιμότερο να τα κόβετε με το χέρι και όχι με μαχαίρι, να τα χρησιμοποιείτε λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος και βέβαια με μέτρο, γιατί πάντα η υπερκατανάλωση κρύβει κινδύνους.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/