Μπορούν τα τηλεμαγειρέματα να επηρεάσουν το βάρος μας;

images_0atvcook.jpg

Μέσα στη γενική κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που σαφώς δεν άφησε ανεπηρέαστη και την τηλεόραση, υπάρχει ένα είδος εκπομπής που έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση! Οι εκπομπές μαγειρικής ξεπηδούν η μία μετά την άλλη και μας παρουσιάζουν εύκολους (ή όχι και τόσο) τρόπους να γίνουμε όλοι ένας μικρός σεφ στι σπίτι μας. Φυσικά, η προώθηση του μαγειρέματος στο σπίτι, κάτι που το είχαμε αμελήσει ελαφρώς τα χρόνια προ κρίσης, είναι μία θετική κίνηση προς την καλύτερη διαχείριση του βάρους μας και τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Τι ισχύει όμως και για τα τηλεοπτικά μαγειρέματα;

Η πρώτη μελέτη που έτυχε να διαβάσω σχετικά με το θέμα μου τράβηξε πραγματικά την προσοχή, λόγω των ενδιαφέροντων αποτελεσμάτων της (για να είμαι ειλικρινής τα περίμενα απλά ως τώρα δεν είχα αποδείξεις!). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, οι γυναίκες – τηλεθεατές εκπομπών μαγειρικής που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες συνταγές για μαγειρική παρασκευή στο σπίτι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάρουν περαιτέρω κιλά, σε σχέση με αυτές που δεν τις παρακολουθούν, ή μαγειρεύουν συνταγές που γνωρίζουν οι ίδιες ή έχουν πάρει από φίλους και συγγενείς.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ, όπου οι εκπομπές μαγειρικής και το είδος των φαγητών που προωθούνται σε αυτές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τη χώρα μας. Οπότε δεν μπορούμε ακόμα να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για το ρόλο που έχουν στο βάρος μας και τις διατροφικές μας συνήθειες τα τηλεμαγειρέματα στη δική μας χώρα.

Μπορούμε όμως να κάνουμε μία παράκληση στους μάγειρες και τους σεφ που έχουν γίνει οι νέοι αγαπημένοι σταρ της τηλεόρασης! Να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη Μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας πιο συχνά υλικά της παραδοσιακής μας διατροφής. Να προωθούν με κάθε ευκαιρία τα όσπρια, τα λαχανικά, τα ολικής άλεσης δημητριακά, όπως το πλιγούρι, τα ψάρια και άλλα τρόφιμα, που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο το κρέας και το κοτόπουλο ή οι λιπαρές σάλτσες. Επίσης, να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι το μαγείρεμα είναι μία διαδικασία που ακολουθείται από άλλη μια εξαιρετική συνήθεια: τα οικογενειακά γεύματα, που εκτός του ότι φέρνουν την οικογένεια μαζί στο ίδιο τραπέζι, σχετίζονται με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο σωματικό βάρος σε παιδιά και εφήβους.

Και για να ξεκαθαρίσω την προσωπική μου άποψη: Δεν είμαι κατά της απόλαυσης που μας δίνει το φαγητό και σε καμία περίπτωση δεν είμαι κατά του μαγειρέματος. Ούτε, φυσικά, υπερ της δαιμονοποίησης οποιουδήποτε τροφίμου ή φαγητού! Κάθε άλλο! Θεωρώ ότι το φαγητό, πέρα από ανάγκη, μας κάνει πιο χαρούμενους, μας δένει γύρω από ένα τραπέζι, μας προσφέρει ευχάριστες στιγμές. Απλά, υποστηρίζω ότι εφόσον η τηλεόραση παίζει ρόλο στη διατροφική μας εκπαίδευση και στις διατροφικές μας επιλογές, και ίσως τελικά στο βάρος μας, γιατί να μην την εκμεταλευτούμε σωστά, και μέσα από τις δεκάδες εκπομπές μαγειρικής να περνάμε τα σωστά διατροφικά μηνύματα; Μήπως, τελικά, οι τηλεοπτικές κατσαρόλες πρέπει απλά να αλλάξουν περιεχόμενο;

Πηγή : http://www.nutrimed.gr