Μεταβολισμός… φίλος & εχθρός

images_0metabolism-600x400.jpg

«Κόλλησε», «μπλόκαρε» ή απλά χρειάζεται «ενεργοποίηση»… είναι οι πιο γνωστές φράσεις με τις οποίες έχουμε συνδέσει το μεταβολισμό. Τι είναι όμως ο μεταβολισμός και τελικά τι μας προσφέρει;

Ο μεταβολισμός είναι… O Γερμανός Φυσιολόγος Schwann, στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο “μεταβολισμό” για να περιγράψει όλες τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα μας, έτσι ώστε η χημική ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής να μετατραπεί σε διάφορες άλλες μορφές ενέργειας και κυρίως κινητική.

Γνωρίζοντας καλύτερα το μεταβολισμό μας… Τρεις παράγοντες επηρεάζουν το μεταβολισμό: Ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από αυτούς τους 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο Βασικός Μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate). Τι είναι ο B.M.R.;… το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα, όμως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η επιφάνεια του σώματος, η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση κα. Ο αμέσως πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό μας είναι η κίνηση και η ενέργεια που ξοδεύουμε για να κάνουμε σωματικές δραστηριότητες.

Τελικά ο μεταβολισμός «χαλάει» και πως μπορούμε να τον «επιδιορθώσουμε»;
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο μυϊκός ιστός παίζει καθοριστικό ρόλο στο βασικό μεταβολισμό για αυτό διαφορετικά καλείται και μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος. Αυτό σημαίνει πως όταν ο μυϊκός ιστός μειώνεται επηρεάζεται και ο μεταβολισμός μας, ο οποίος μειώνει τους ρυθμούς λειτουργίας του. Μείωση του μυϊκού ιστού παρατηρείται μετά από πάρα πολύ αυστηρές δίαιτες. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από πολύ στερητικές δίαιτες επαναπροσλαμβάνουμε το βάρος μας. Μπορούμε όμως να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή, αυξάνοντας τις δραστηριότητες μας, δηλαδή την ενέργεια που ξοδεύουμε καθημερινά με απλούς τρόπους όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας αντί για το ασανσέρ, το πλύσιμο του αυτοκινήτου, το ποδήλατο, το τρέξιμο ή το aerobic.

Αυξάνοντας το μεταβολισμό μας… Η αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση του μεταβολισμού μας είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αντίθετα απαιτείται άσκηση μηνών και βέβαια εφόσον έχουμε πετύχει κάτι τέτοιο απαιτείται η συντήρησή της μέσω συστηματικής άσκησης, αφού διακόπτοντας την άσκηση επανερχόμαστε στα προηγούμενα επίπεδα. Ιδανικό είδος άσκησης είναι ο συνδυασμός αερόβιας όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο κ.α. και αναερόβιας όπως τα βάρη.

Ο μεταβολισμός λοιπόν θα λέγαμε πως είναι ένας φίλος εφόσον φροντίζει καθημερινά να μας κρατά ζωντανούς και αυτό που χρειάζεται από εμάς είναι καθημερινή φροντίδα μέσω της συστηματικής άσκησης, της ισορροπημένης διατροφής και υπομονή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr