Κόλλησε η ζυγαριά..τι μπορεί να φταίει;

images_0zigar.jpg

Προσπαθείς σκληρά, αποφεύγεις τα λιπαρά, έχεις ξεχάσει τη γεύση των θερμιδογόνων junk food, τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά. Κι όμως, η ζυγαριά μετατράπηκε στον πιο σκληρό και ανένδοτο εχθρό σου. Δε λέει να κατέβει… Και αν έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταναλώνεις extra θερμίδες εν αγνοία σου, τότε τι άλλο μπορεί να ευθύνεται;

Δείξε μου το φάρμακό σου…
Ορισμένα φάρμακα, κυρίως αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των κορτικοστεροειδών, των αντισταμινικών όπως και κάποια αντικαταθλιπτικά έχουν ως παρενέργειες την αύξηση του βάρους ή της όρεξης. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας, καθώς απλές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας (π.χ περιορισμός νατρίου) μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αιτία.. στο λαιμό σας…
Και αναφέρομαι στο θυρεοειδή αδένα. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του σωματικού βάρους. Πράγματι, λοιπόν, αν κάποιος πάσχει από υποθυρεοειδισμό μία δίαιτα μπορεί να μη φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Με την κατάλληλη όμως φαρμακοθεραπεία από το γιατρό και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διατροφής από το διαιτολόγο σας θα είστε ξανά σε θέση να κυνηγήσετε το στόχο της απώλειας κιλών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Πάσχει περίπου το 4-5% των γυναικών. Εξαιτίας την ινσουλινοαντίστασης που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου, οι πάσχουσες όχι μόνο δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, αλλά έχουν και τάση να το αυξήσουν. Στην περίπτωση αυτή πρωταρχικό μέλημά σας είναι να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο και το γυναικολόγο σας για να καθορίσουν την κατάλληλη αγωγή. Την περίοδο αυτή τοποθετήστε ρεαλιστικούς στόχους: αρχικά τη διατήρηση του παρόντος βάρους σας και στη συνέχεια την αργή και σταθερή απώλεια βάρους με τη συμβολή του διαιτολόγου σας.

Σταμάτησα να «καίω»;
Ο οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και ακριβές σύστημα που ξοδεύει συνεχώς ενέργεια για την παραμικρή κίνηση που κάνουμε από το αυτόματο ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, μέχρι και έναν αγώνα δρόμου. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να αλλάζουν όταν το σύστημα απειληθεί. Πως; Όταν τρώτε ελάχιστα ο οργανισμός σας αντιλαμβάνεται κατά μία έννοια πως δε θα έχει από εδώ και πέρα καύσιμα, με αποτέλεσμα ο μεταβολικός σας ρυθμός, δηλαδή οι θερμίδες που «καίει» το σώμα σας ανά ημέρα, να αρχίζει να μειώνεται. Η λύση: ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα με 4-6 γεύματα την ημέρα και όχι η στέρηση. Κλειδί στην περίπτωση αυτή αποτελεί και η άσκηση. Εντάξτε την στο καθημερινό σας πρόγραμμα με όποια μορφή σας ευχαριστεί.

Η «εκδίκηση» των μυών
Αν κατά τη διάρκεια έντονου προγράμματος συνδυασμού αερόβιας και αναερόβιας άσκησης (βάρη), δεν χάνετε καθόλου βάρος αλλά δείχνετε καλύτερα, νιώθετε πιο αδύνατοι και τα ρούχα σας εφαρμόζουν με άνεση, τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Χάνετε σε λίπος και ταυτόχρονα κερδίζετε σε μυϊκό ιστό! Η ζυγαριά σε αυτή την περίπτωση δεν κατεβαίνει διότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Αντί για να απογοητευτείτε τι θα λέγατε να κάνετε μια λιπομέτρηση;

Πηγή : http://www.nutrimed.gr