ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: ο εχθρός της παραλίας

images_0julia.jpg

Η κυτταρίτιδα είναι ο βασικός εφιάλτης των γυναικών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιά είναι όμως η βαθύτερη αιτία και πως καταπολεμάται;

Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται από στρώματα λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα τα οποία έχουν πρωταρχικό βιολογικό σκοπό την συσσώρευση και αποθήκευση λίπους το οποίο θα μετατραπεί σε ενέργεια για τις ανάγκες του τοκετού και θηλασμού, είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κυτταρίτιδα, δηλαδή, η ανομοιόμορφη όψη φλούδας πορτοκαλιού δημιουργείται όταν τα λιποκύτταρα διογκώνονται και σχηματίζουν δομές οι οποίες πιέζουν τα αγγεία και εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και νερού δηλαδή τη δημιουργία οιδήματος (φλεγμονής) και της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι αποτέλεσμα χρόνιας επίδρασης των ορμονών του φύλου και της αύξησης του λιπώδους ιστού στο σώμα μας, για αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η βελτίωση δεν εξασφαλίζεται με προσπάθειες λίγο πριν το καλοκαίρι αλλά με την υιοθέτηση ενός γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής όλο το χρόνο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ…… ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ;

• Αερόβια άσκηση (τρέξιμο, aerobic, χορός) ενεργοποιεί τον μεταβολισμό , διεγείρει την λιπόλυση και αυξάνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας στην μείωση της κυτταρίτιδας.

• Καλή διατροφή περιορισμός λιπαρών τροφών, κατανάλωση φρούτων, φυτικών ινών και άφθονου νερού.

• Μείωση της κατανάλωσης αλατιού το οποίο ευνοεί την κατακράτηση υγρών.

• Προϊόντα καταπολέμησης κυτταρίτιδας είναι σωστό να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο. Η δράση τους ενισχύεται με την εφαρμογή τους σε όλο το πόδι και με την χρήση απολεπιστηκών προϊόντων πριν την εφαρμογή.

• Θεραπείες λιποδιάλυσης και καταπολέμησης κυτταρίτιδας συνήθως απαιτούνται 10 εβδομαδιαίες συνεδρίες οι οποίες συνδυάζουν προϊόντα, μάσκες σώματος και χειρομάλαξη με σκοπό την αποτοξίνωση και λιποδιάλυση.

• Διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να περιοριστεί η αύξηση λίπους στο σώμα.

• Μείωση καπνίσματος καθώς έχει αποδειχτεί ότι επιδρά αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία, ευνοεί τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και τοξινών.

• Περιορισμός στενών ρούχων και τακουνιών τα οποία δυσκολεύουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr