Κυτταρίτιδα γένους θηλυκού!

images_0body_woman.jpg

Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας κι όλοι ετοιμαζόμαστε για τις πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες. Πόσο όμως ασφαλής και έτοιμη νιώθει μια γυναίκα; Το άγχος και η αγωνία της τελευταίας στιγμής οδηγούν σε έναν αγώνα για την απόκτηση ενός τέλειου σώματος χωρίς κανένα ίχνος κυτταρίτιδας. Πρόβλημα που κανονικά χρειάζεται αντιμετώπιση όλο τον χρόνο κι όχι μονάχα την τελευταία στιγμή. Όσο καλύτερα όμως γνωρίζουμε από πού προέρχεται το πρόβλημα τόσο καλύτερα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Η αιτία του κακού!

Η πραγματική αιτία της κυτταρίτιδας είναι η απώλεια νερού και η εξασθένηση των κυττάρων του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Αυτή προκαλείται από την άστατη διατροφή, την καθιστική ζωή, το στρες, το κάπνισμα, την κακή κυκλοφορία του αίματος, αλλά και από ορμονικές διαταραχές και κληρονομικούς παράγοντες. Αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα είναι σχεδόν βέβαιο πως θ’ αποκτήσετε κι εσείς ανεξάρτητα από το βάρος σας ή την άσκηση που κάνετε! Το χαρακτηριστικό της είναι η όψη φλοιού πορτοκαλιού και την συναντάμε κυρίως στους γλουτούς, στα μπράτσα, στους μαστούς και στην κοιλιά.

Είναι τελικά…. γυναικείο προνόμιο;

Οι ορμονικές διαταραχές σχετίζονται με το φύλο. Μόνο ένας στους εκατό άντρες εμφανίζει κυτταρίτιδα σε σχέση με τις γυναίκες που εμφανίζει η μία στις δύο. Αυτό οφείλεται κυρίως στα οιστρογόνα, γυναικείες ορμόνες, που προκαλούν διόγκωση των λιποκυττάρων και που οι γυναίκες εκκρίνουν περισσότερο κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και στην κλιμακτήριο.

Χτυπήστε εκεί που πονάει!

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρειάζεται ενδυνάμωση και ενυδάτωση των κυττάρων και του συνδετικού ιστού στο σώμα σας, παρέχοντάς τους τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες και νερό.

Tip: Αν δυσκολεύεστε να πιείτε αρκετό νερό μες στην ημέρα, στραφείτε σε άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως φυσικοί χυμοί φρούτων, γάλα, καφές, τσάι, μιας και όλα αυτά βοηθάνε εξίσου καλά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Σχετικά με τα αναψυκτικά, μην τα φοβάστε, αφού δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η καφεϊνη ή κάποιο άλλο συστατικό τους προκαλεί κυτταρίτιδα. Μπορείτε απλά να προτιμήσετε τα light.

– Εμπλουτίστε την διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (άπαχα γαλακτοκομικά, δημητριακά, φασόλια, πράσινα λαχανικά), αντιοξειδωτικά συστατικά (πορτοκάλι, ακτινίδιο, ρόδι) και απαραίτητα λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) οι οποίες φαίνεται να έχουν μία προστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση απέναντι στους ιστούς του δέρματος.

– Περιορίστε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά (πλήρη γαλακτοκομικά, τηγανητά, βούτυρο) και το αλάτι.

– Καταναλώστε πρωτεϊνούχες τροφές (άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό) καθώς περιέχουν αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου και την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών του δέρματος.

– Ενισχύστε την μυϊκή σας μάζα μέσω της άσκησης, βελτιώνοντας έτσι την γενική εικόνα του σώματος σας. Με αφορμή το καλοκαίρι εκμεταλλευτείτε την θάλασσα και κολυμπήστε για πολλές ώρες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr