Κορεσμένα λιπαρά: Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια…

images_0akoresmena-lipara-kardiaggeiakos-kindinos-thesi.jpg

Εδώ και πολλά χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί ενεργά με την μελέτη της επίδρασης των λιπαρών που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής στην υγεία μας και αρμόδιοι φορείς έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες, στις οποίες συστήνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων και trans λιπαρών και η αντικατάστασή τους από μονο- και πολυακόρεστα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από μια πρόσφατη έρευνα του Harvard TH Chan School of Public Health στην οποία συμμετείχαν 126.000 ενήλικες. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για τρεις δεκαετίες και συσχέτισαν διάφορες διατροφικές παραμέτρους με δείκτες υγείας και με το προσδόκιμο επιβίωσης. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων τους ήταν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 8% υψηλότερος σε εκείνους που κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή το είδος λίπους που βρίσκουμε στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα λιπαρά τυριά). Σε συνέχεια αυτού, προέκυψε ότι η αντικατάσταση του 5% της ενεργειακής πρόσληψης που προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά με την αντίστοιχη ποσότητα μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας μέχρι και πάνω από 25% καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 20-28%.  Το κορεσμένο λίπος έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση άνοιας λόγω του ότι μειώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Συμπερασματικά, η ομάδα των επιστημόνων έδειξε ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με πολυακόρεστα –όπως για παράδειγμα οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί- μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, νόσο του Πάρκινσον και άνοια. Αυτό μας δείχνει πώς μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, όπως είναι η αντικατάσταση του βουτύρου με μαλακή μαργαρίνη, μπορεί να σηματοδοτήσουν καίριες αλλαγές στον οργανισμό μας και να προσδώσουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr