Κι όμως, υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους!

images_0aaakatepsygmena3.jpg

Δεν πρόκειται για έναν παραπλανητικό τίτλο που πολλές φορές γράφεται για να τραβήξει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, αλλά για μία νέα επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Harvard.

Στην έρευνα αναλύθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 133.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ, και βρέθηκε ότι κάποια φρούτα και λαχανικά συσχετίζονται με μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με άλλα!

Έτσι, η επιστημονική ομάδα από το Harvard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι φρούτα όπως τα διάφορα μούρα και ιδίως τα blueberries, τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα αχλάδια φαίνεται να έχουν καλύτερη επίδοση όσον αφορά στην απώλεια ή μακροχρόνια διατήρηση του βάρους, και ακολουθούν οι φράουλες, τα σταφύλια, οι σταφίδες και το αβοκάντο. Αντίστοιχα, όσον αφορά στα λαχανικά, το κουνουπίδι είναι ο “πρωταθλητής” της κατηγορίας μαζί με το τόφου (που όμως δεν τρώμε συχνά στη χώρα μας), και ακολουθούν τα κολοκυθάκια, τα πράσινα φασολάκια, οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αντίθετα είναι τα αποτελέσματα για τα αμυλούχα λαχανικά, όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι και οι πατάτες, τα οποία σχετίζονται με αύξηση βάρους όταν φυσικά υπερκαταναλώνονται (με το καλαμπόκι να εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την αύξηση βάρους). Φυσικά, η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι το να φάει κάποιος ένα μέτριο πιάτο αρακά μία φορά την εβδομάδα ή να βάλει λίγο καλαμπόκι ή μία πατάτα βραστή στη σαλάτα του μια-δυο φορές την εβδομάδα θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Απλά πολλές φορές, τα αμυλούχα λαχανικά αντικαθιστούν τις άλλες κατηγορίες λαχανικών στο τραπέζι μας, συχνά μάλιστα σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που δεν φαίνεται να ευνοεί τη μείωση ή διατήρηση του βάρους μας. Εξάλλου, η φύση της συγκεκριμένης μελέτης είναι τέτοια που δεν μπορούμε να εξάγουμε σαφή αποτελέσματα και να καταλήξουμε σε δεδομένες σχέσεις αιτίου – αποτελέσματος (π.χ. τρώγοντας καλαμπόκι παίρνεις βάρος), απλά μπορούμε να έχουμε μια ένδειξη συσχέτισης συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών με καλύτερα ή χειρότερα αποτελέσματα στο βάρος μας, όπως προκύπτει από την στατιστική ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν περισσότερο και οι ίδιοι οι ερευνητές είναι ότι συνολικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όλων των ειδών σχετίζεται με πιο χαμηλό και πιο υγιές σωματικό βάρος. Οπότε η πιο σημαντική σύσταση είναι να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 φρούτα και 1-2 σαλάτες/ μερίδες λαχανικών ημερησίως, ακόμα κι αν δεν είμαστε λάτρεις του κουνουπιδιού, ή δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το να αγοράσουμε μούρα…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr