Καφές χωρίς… καφεΐνη. Πώς γίνεται αυτό;

images_0aaanteka.jpeg

Τον μάθαμε ως τον καφέ των εγκύων ή/και των θηλαζουσών γυναικών. Τον αγαπήσαμε γιατί ακόμα και άτομα με υπερευαισθησία στην καφεΐνη και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος μπορούν να πίνουν καφέ. Τον καταναλώνουμε για τη γεύση, το άρωμα και την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του.

Πόσες φορές δεν έχει φθάσει 7 ή 8 το απόγευμα και έχετε λαχταρίσει ένα καφεδάκι και αμέσως σκέφτεστε «και πώς θα κοιμηθώ το βράδυ;». Η λύση είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές, ειδικά όταν μέσα στην ημέρα έχετε καταναλώσει αρκετά φλιτζάνια ή κούπες από τον αγαπημένο σας καφέ. Εκτός αυτού όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που η επιλογή του ντεκαφεϊνέ είναι έως και απαραίτητη. Ποιες είναι αυτές; Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων τόνισε ότι οι έγκυες γυναίκες όπως επίσης και αυτές οι οποίες θηλάζουν μπορούν να έχουν συνήθη πρόσληψη καφεΐνης έως 200mg ανά ημέρα χωρίς να προκληθούν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου καθώς και του βρέφους, αντίστοιχα. Δεδομένου ότι ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές αποδίδει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200mL και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50mL, καταλαβαίνετε ότι η επιλογή του δίνει ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας στις γυναίκες αυτές οι οποίες μπορεί να προσλαμβάνουν καφεΐνη και από άλλα τρόφιμα και ροφήματα μέσα στην ημέρα. Ακόμα όμως και άτομα που ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με την καφεΐνη είναι καλό να επιλέγουν decaf.

Αποκαφεϊνοποίηση… το μυστικό πίσω από τη γεύση!

Η αποκαφεϊνοποίηση είναι μια μέθοδος κατά την οποία αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της καφεΐνης από τον καφέ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκαφεϊνοποίησης, όπως με χρήση διοξειδίου του άνθρακα, με χημικούς διαλύτες και με τη χρήση απλού νερού. Αν και όλες θεωρούνται ασφαλείς και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η πιο φυσική είναι εκείνη που γίνεται με τη χρήση νερού.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε τόσο ελληνικό όσο και στιγμιαίο ντεκαφεϊνέ στον οποίο η αφαίρεση της καφεΐνης έχει γίνει με απόλυτα φυσικό τρόπο με ζεστό νερό. Ποια είναι η διαδικασία; Οι κόκκοι του καφέ βυθίζονται σε νερό, οι πόροι ανοίγουν, και η καφεΐνη που έχει άρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο, λόγω ότι είναι υδατοδιαλυτή ουσία, σιγά σιγά απομακρύνεται. Στη συνέχεια το διάλυμα φιλτράρεται για την οριστική απομάκρυνση της καφεΐνης και έπειτα οι κόκκοι αλέθονται και καβουρδίζονται απελευθερώνοντας τα φυσικά αρώματα του καφέ. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές δε χρειάζεται να είναι «χημικός» όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, μπορεί να είναι ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα που δεν τον ξεχωρίζει τίποτα άλλο από τον κανονικό καφέ παρά η απουσία καφεΐνης.

Tip! Ανατρέχετε στις συσκευασίες του καφέ για να ενημερώνεστε για τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης που έχει χρησιμοποιηθεί κάθε φορά.

Κανονικός καφές και decaf… τι αλλάζει;

Η διαφορά ανάμεσα στον κανονικό καφέ και τον ντεκαφεϊνέ είναι η ύπαρξη της καφεΐνης και η τονωτική δράση της. Η επιρροή που έχει η καφεΐνη σε παραμέτρους που σχετίζονται με την πνευματική λειτουργία, όπως είναι η εγρήγορση, η προσοχή και η μνήμη, είναι λογικό ότι δεν παρατηρούνται μετά την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ.

Τι παραμένει… αναλλοίωτο!

Το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ με ή χωρίς καφεΐνης… Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μάλιστα δεδομένα δείχνουν ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από το τσάι όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

Ενδεικτικός πίνακας αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας

Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL):
Καφές (βρασμένος, στιγμιαίος) 200
Πράσινο τσάι 115
Μαύρο τσάι 96

Πηγή : http://www.nutrimed.gr