Καφές, το κλειδί της μακροζωίας

images_1coffee1.jpg

Δεν κάνετε βήμα το πρωί χωρίς να πιείτε πρώτα τον καφέ σας; Είναι η βασική σας παρέα στο γραφείο; Δεν χάνετε ευκαιρία να πάτε για καφέ με φίλους; Η καλύτερη χαλάρωση για εσάς είναι στο σπίτι, με ένα φλιτζάνι καφέ δίπλα σας; Η επιστήμη απεφάνθη: πολύ καλά κάνετε!

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ ημερησίως θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ, βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, νευρολογική πάθηση όπως το Πάρκινσον, από διαβήτη τύπου 2 – ακόμη και από αυτοκτονία.

Ως βάση οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 208.000 ατόμων, που συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές μελέτες για μια περίοδο 30 ετών. Η κατανάλωση καφέ αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων για τη διατροφή, που ενημερωνόταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις του καφέ μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις συστηματικές φλεγμονές. Συμφωνούν ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πλήρη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών που δημιουργούν αυτά τα αποτελέσματα.

Mια άλλη μελέτη του 2013 υποστήριζε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου από την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, χάρη στη μείωση πρόωρων θανάτων που οφείλονται σε διάφορες ασθένειες», υποστήριξε ένας εκ των ερευνητών.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά αλλά δεν θα πρέπει να αγνοούμε και διάφορες άλλες παραμέτρους. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το αγαπημένο μας ρόφημα είναι ευεργετικό για την υγεία μας αλλά ας μην περιμένουμε να τα κάνει όλα μόνο του. Ο υγιής τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει μόνο τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αλλά και τακτική άσκηση, προσεκτική διατροφή και συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους της υγείας μας, για να είμαστε σίγουροι ότι όλα πηγαίνουν καλά.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/