Καλό το πρωινό, αλλά δεν αδυνατίζει

images_1rampas-Breakfast.jpg

Η ιδέα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ίσως δεν είναι εντελώς ακριβής, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, σύμφωνα με έναν ειδικό στη διατροφή.

Το πρωινό θεωρείται συνήθως ως ένα ζωτικό γεύμα που είναι απαραίτητο για να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και να εξασφαλίσει ότι το σώμα και το μυαλό μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ημέρας που ξεκινά.

Ωστόσο, η άποψη αυτή είναι πιθανό να προωθείται από ισχυρές διαφημιστικές εκστρατείες καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να την τεκμηριώσουν, σύμφωνα με τον Δρ James Betts από το πανεπιστήμιο του Bath.

Ο Δρ Betts, ειδικός στη διατροφή και τον μεταβολισμό, δήλωσε ότι, αν και τα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού φαίνονται «λογικά», οι έρευνες που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν την υπόθεση αυτή βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης.

Αυτό του είδους οι μελέτες περιλαμβάνουν έναν ερευνητή που εξετάζει την υπάρχουσα συμπεριφορά ενός συμμετέχοντος, αντί να του δίνει κάποιο φάρμακο ή να του αναθέτει μια δραστηριότητα.

Ο Δρ Betts είπε ότι ήταν «έκπληκτος» όταν ανακάλυψε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν με ισχυρό τρόπο ότι το πρωινό ωφελεί σημαντικά την υγεία ενός ατόμου.

Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες ο Δρ Betts δημοσίευσε μια μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, που έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους παχύσαρκους ανθρώπους να γυμνάζονται περισσότερο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν πρωινό δεν έχασαν βάρος, αλλά ήταν πιο πιθανό να ασκηθούν το πρωί και να φάνε λιγότερο αργότερα μέσα στην ημέρα. Στη λεπτομερή μελέτη μικρής κλίμακας εμπλέκονταν 70 άτομα και οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 23 συμμετέχοντες.

Εκείνη την εποχή, ο Δρ Betts δήλωσε ότι το πρωινό έχει συνδεθεί με περισσότερη άσκηση και καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, όσον αφορά την απώλεια βάρους, είπε: «Με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις, το πρωινό από μόνο του δεν πρόκειται να σας κάνει να χάσετε βάρος και αν το παραλείψετε δεν πρόκειται να σας κάνει να πάρετε βάρος».

Πρόσθεσε ότι καθώς ο πληθυσμός τείνει να κάνει πιο καθιστική ζωή από ό, τι σε προηγούμενες δεκαετίες, το πρωινό μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από ό, τι ήταν. Συνέχισε λέγοντας ότι το πρωινό «αναμφισβήτητα» βοηθά αν η απόδοση ενός ατόμου το πρωί είναι σημαντική, αν για παράδειγμα έχει να δώσει μια συνέντευξη για δουλειά, εξετάσεις ή λαμβάνει μέρος σε μια αθλητική δραστηριότητα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/