Κίνδυνοι από τα συμπληρώματα διατροφής;

images_1suppl.jpg

Τα συμπληρώματα διατροφής στέλνουν κατά μέσο όρο 23.000 ανθρώπους στα επείγοντα περιστατικά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για απώλεια βάρους και έξτρα ενέργεια ήταν οι συνήθεις ύποπτοι, ενώ τα καρδιακά προβλήματα ήταν ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που τα λάμβαναν πήγαν στο νοσοκομείο. Γυναίκες, παιδιά προσχολικής ηλικίας και ηλικιωμένοι, είναι οι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από 63 νοσοκομεία των ΗΠΑ, από το 2004 έως το 2013. Εξέτασαν μόνο περιστατικά στα οποία οι γιατροί είχαν γνωματεύσει ότι προκλήθηκαν από κάποιο είδος συμπληρώματος διατροφή και όχι περιστατικά που σχετίζονται με ενεργειακά ποτά.

Με βάση τις 3.667 υποθέσεις που ανακάλυψαν, οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι τα συμπληρώματα διατροφής οδηγούν από 18,611 έως 27,398 άτομα κάθε χρόνο στα Επείγοντα. Στις συντριπτικά περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις – σχεδόν το 90% – το πρόβλημα δημιουργήθηκε από ένα μόνο προϊόν και όχι από κάποιο συνδυασμό συμπληρωμάτων.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και κάθε χρόνο χιλιάδες Αμερικανοί νοσηλεύονται στα Επείγοντα για συμπτώματα που αποδίδονται σε συμπληρώματα διατροφής», υποστηρίζει ο Andrew Geller, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που κατασκευάζουν συμπληρώματα διατροφής δεν διαψεύδουν τα νούμερα αλλά υποστηρίζουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα: καθώς περισσότερα από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής κάθε χρόνο, τα περιστατικά είναι ένα ελάχιστο ποσοστό –περίπου το 1/10 του 1%- συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη όμως, θεωρούν ότι τα νούμερα είναι αρκετά υψηλά, ειδικά αν υπολογίσουμε ότι αρκετοί ασθενείς δεν ενημερώνουν για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, καθώς δεν το θεωρούν σημαντικό ή επιλέγουν να το αποκρύψουν.

Ένα από τα σημεία που θα πρέπει να διευκρινίσουμε πάντως, είναι ότι οι νόμοι για τα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο χαλαροί από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σκευάσματα ιδιαίτερα δραστικά ή ακόμη και ύποπτα με τον χαρακτηρισμό «συμπληρώματα διατροφής».

Ένα άλλο σημείο που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι για 1στους 3 ενήλικες άνω των 65 ετών που νοσηλεύτηκαν, το πρόβλημα δεν ήταν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια από το συστατικά του συμπληρώματος αλλά το ίδιο το χάπι: λόγω μεγέθους, δεν ήταν δυνατή η κατάποση με αποτέλεσμα αίσθηση πνιγμού! Αν και ο νόμος στις ΗΠΑ ορίζει το μέγιστο μέγεθος ενός φαρμακευτικού χαπιού, αυτό δεν ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής… Επίσης, τα ανήλικα παιδιά που νοσηλεύτηκαν είχαν πάρει τα συμπληρώματα διατροφής των γονιών τους χωρίς επίβλεψη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/