Κάνει όντως κακό το αλάτι;

images_1salt.jpg

Μια ομάδα επιστημόνων αμφισβητούν την κοινή πεποίθηση ότι μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο είναι καλύτερη για την υγεία σας μακροπρόθεσμα και ερευνά αν όντως πρέπει να περιορίσουμε το αλάτι στο φαγητό.

Αναλύοντας εκ νέου τα διαθέσιμα στοιχεία, η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσε ότι υπάρχουν δύο διακριτές επιστημονικές απόψεις σχετικά με το θέμα – μία που υποστηρίζει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα βελτιώσει τη συνολική υγεία του πληθυσμού και μία που υποστηρίζει πως όχι .

Η παρακολούθηση της πρόσληψης αλατιού βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμβουλών υγιεινής διατροφής – στις ΗΠΑ η πολιτεία της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ νομοσχέδιο ώστε τα εστιατόρια να ενημερώνουν πόσο αλάτι βάζουν στο φαγητό τους.

Έτσι, αποτελεί έκπληξη για πολλούς ότι μόλις 54% από τις 269 ακαδημαϊκές μελέτες στις οποίες έγινε ανασκόπηση από τους επιστήμονες του Κολούμπια ήταν υπέρ της μείωσης του αλατιού. Από τις υπόλοιπες, ένα 33% των μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση αλατιού δεν έχει καμία διαφορά στη μακροπρόθεσμη κατάσταση της υγείας, ενώ το 13% εξ αυτών δεν κατέληγαν σε σαφή συμπεράσματα.

Βεβαίως, υπάρχουν αποδείξεις που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη αλατιού με την υψηλή αρτηριακή πίεση και που βεβαιώνουν ότι η  μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε παχύσαρκους και σε ηλικιωμένους.

Όμως, ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ludovic Trinquart δήλωσε ότι «δεν βρήκαμε καμία οριστική απόδειξη ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση».

Το θέμα ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα όταν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, όταν δικαστής διέταξε να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου για την επισήμανση της ποσότητας του αλατιού στα πιάτα των εστιατορίων που χαρακτηρίστηκε «αυθαίρετος και ιδιότροπος» από την αμερικανική Εθνική Ένωση Εστιατορίων.

Το αλάτι, ή χλωριούχο νάτριο, χρησιμοποιείται για να συντηρήσει και να δώσει γεύση στα τρόφιμα. Υπάρχει επίσης φυσικά σε όλα τα τρόφιμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά για τους ενήλικες η πρόσληψη αλατιού να μην ξεπερνά τα 5 γραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, στην πραγματικότητα, όμως, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη η πρόσληψη είναι σημαντικά υψηλότερη, στο επίπεδο των 8-12 γραμμαρίων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/