Ισορροπημένη διατροφή με επιδόρπιο; Κι όμως γίνεται!

images_0dessert-43-600-600x400.jpg

H γλυκιά γεύση είναι μία από τις 5 βασικές γεύσεις και χωρίς αντίρρηση λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να της αντισταθούν! Όμως, συχνά τα γλυκά συγκαταλέγονται στα απαγορευμένα τρόφιμα για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους. Μπορούν, όμως τελικά, να αποτελέσουν μία υγιεινή και θρεπτική επιλογή και να ενταχθούν σε μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς ενοχές; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Γλυκά με… υψηλή θρεπτική αξία! Τα περισσότερα γλυκά τα οποία συνήθως καταναλώνουμε και έχουμε κάθε τόσο στην καθημερινότητα μάς προσφέρουν πολλές θερμίδες, κυρίως από λιπαρά και μάλιστα τις περισσότερες φορές κορεσμένα και μεγάλη απόλαυση χωρίς να μας δίνουν κορεσμό, καθώς δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να ξαναπεινάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή τους. Εάν είστε, λοιπόν, λάτρεις των γλυκών και σας φαίνεται ‘‘βουνό’’ το να τα αποχωριστείτε πρέπει να μάθετε να τα επιλέγετε σωστά και να τα βάζετε έξυπνα στη διατροφή σας με ισορροπία.

Έξυπνες επιλογές! Γλυκά με προσεγμένο διατροφικό προφίλ ως προς τα λιπαρά και τα απλά σάκχαρα που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά αποτελούν από τις πιο έξυπνες λύσεις. Σήμερα, μπορούμε να συναντήσουμε εύκολα γλυκά με ισορροπημένο διατροφικό προφίλ όπως τα επιδόρπια στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η στέβια και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τις αντίστοιχες παραδοσιακές τους εκδοχές. Αντίστοιχα, μπορούμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας γλυκά χρησιμοποιώντας αντί για ζάχαρη φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια και προσέχοντας την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουμε να ικανοποιήσουμε τη γλυκιά γεύση, με λιγότερες θερμίδες, ενώ παράλληλα «φροντίζουμε» τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Κάντε τους σωστούς συνδυασμούς… Αρκετά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας, όπως τα φρούτα, έχουν γλυκιά γεύση, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν με επιδόρπια και υλικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορείτε να δημιουργήσετε νέες γεύσεις γλυκών με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά και υψηλή θρεπτική αξία! Δοκιμάστε, για παράδειγμα 4-5 φράουλες με 4 πλακάκια λιωμένης σοκολάτας γάλακτος ή mousse σοκολάτας με στέβια και κομμάτια από φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας!

Διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες και επιλέξτε γλυκά με ισορροπημένο θρεπτικό προφίλ, έτσι ώστε να απολαμβάνετε τη γλυκιά γεύση αλλά ταυτόχρονα να μην στερείστε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και να περιορίσετε την κατανάλωση λιπαρών και αλατιού.

Παν μέτρον άριστον! Μην ξεχνάτε, πως μία από τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής είναι το μέτρο. Απολαύστε, λοιπόν τη γλυκιά γεύση, ακόμη και καθημερινά, αναζητώντας θρεπτικές επιλογές με μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο και περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες χωρίς να κάνετε υπερβολές!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr