Θέλεις τη δίαιτα που κάνει για όλους ή τη δική σου δίαιτα?

images_0body-with-fruits-veggies-600x400.jpg

Ξεχάστε την τελευταία απώλεια βάρους από κάποια «μοδάτη», ανορθόδοξη δίαιτα που ακολουθήσατε, αλλά ξαναπήρατε τα κιλά πίσω. Η επιστήμη της διατροφής μπορεί να έχει ήδη βρει λύση στο πρόβλημα «ποια δίαιτα είναι η καλύτερη δίαιτα για εσάς και μόνο εσάς προσωπικά;». Οι ειδικοί λένε ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση θα μπορούσε να μετασχηματίσει τον τρόπο που οι άνθρωποι χάνουν βάρος.

Ο Απρίλιος – Μάιος είναι μήνες, όπου πολλοί ξεκινούν διαδικασίες εκκαθάρισης, θέτουν νέους στόχους και αρχίζουν δίαιτα εν όψει του καλοκαιριού. Είναι επίσης οι μήνες όπου πολλοί αποτυγχάνουν και επιστρέφουν στις κακές διατροφικές τους συνήθειες. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο έλλειψη θέλησης. Οφείλεται στην σύνθεση του κάθε ατόμου – στα γονίδια, στις ορμόνες αλλά και στην ψυχολογία τους.

Η πιο πρόσφατη θεωρία απώλειας βάρους είναι ότι, αντί να ακολουθεί κανείς μια δίαιτα που ταιριάζει σε όλους, θα πρέπει να εφαρμόζει μια διατροφή που είναι προσαρμοσμένη στις ατομικές του ανάγκες.

Για πρώτη φορά κορυφαίοι ειδικοί στην παχυσαρκία, δοκίμασαν στην πράξη αν δουλεύει αυτή η θεωρία, στην Αμερική. Πάνω από τρεις μήνες, 75 άτομα που έκαναν δίαιτα τέθηκαν σε μια σειρά δοκιμών και παρακολουθήθηκαν στο σπίτι. Την υψηλή εποπτεία της μελέτης ανέλαβαν επιστήμονες της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ μαζί με τις ερευνητικές τους ομάδες.

Η μελέτη εξέτασε 3 τύπους ανθρώπων που κάνουν υπερφαγία. Στην 1η κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που το βρίσκουν δύσκολο να σταματήσουν το φαγητό μόλις το ξεκινήσουν. Η έρευνα έδειξε, οτι σε αυτούς τους ανθρώπους, οι ορμόνες παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στη διατροφική τους συμπεριφορά. Στη 2η κατηγορία, ανήκουν όσοι αισθάνονται πεινασμένοι όλη την ώρα και έχουν διαρκώς λιγούρες. Σε αυτή την περίπτωση, ο «πεινασμένος εγκέφαλος» αποζητά λιπαρά και γλυκά τρόφιμα. Και στην 3η κατηγορία βρίσκονται οι συναισθηματικοί υπερφάγοι, όσοι δηλαδή στρέφονται στο φαγητό όταν έχουν στρες ή κάποια στεναχώρια. Αυτός ο τύπος των υπερφάγων, έχει αναπτύξει συνήθειες και συμπεριφορές που είναι δύσκολο να σπάσουν (φαύλος κύκλος) και σε στρεσογόνες στιγμές ο εγκέφαλός τους αναζητά ανταμοιβή μέσω του φαγητού.

Αναζητώντας απαντήσεις για τον κάθε τύπο ανθρώπου…:

1ος τύπος: οι άνθρωποι που το βρίσκουν δύσκολο να σταματήσουν το φαγητό μόλις το ξεκινήσουν.
• Χρειάζονται μια διατροφή που τους κάνει να αισθάνονται χορτάτοι για όσο το δυνατόν περισσότερο.
• Οι επιστήμονες της μελέτης πρότειναν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα που ενισχύουν τα σήματα των ορμονών του εντέρου περιλαμβάνουν το ψάρι, το κοτόπουλο, το ρύζι μπασμάτι, οι φακές, τα δημητριακά ολικής άλεσης και σιτηρά.

2ος τύπος: οι άνθρωποι που αισθάνονται πεινασμένοι όλη την ώρα και έχουν διαρκώς λιγούρες.
• Χρειαζόνται μία διατροφή που να τους παρέχει ελευθερία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ενώ μία με δύο ημέρες θα πρέπει να είναι πιο περιορισμένοι.
• Οι επιστήμονες της μελέτης πρότειναν μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες για δύο ημέρες της εβδομάδας, όπως αυτή της διαλείπουσας νηστείας. Τις υπόλοιπες πέντε ημέρες, συνέστησαν κανονική/ ελεύθερη διατροφή αλλά με υγιεινές επιλογές.

3ος τύπος: οι συναισθηματικοί υπερφάγοι, όσοι δηλαδή στρέφονται στο φαγητό όταν έχουν στρες ή κάποια στεναχώρια
• Χρειάζεται να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή
• Σημαντική είναι η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης και σε συνεδρίες απώλεια βάρους με συμπεριφοριστική προσέγγιση
• Θα πρέπει να βρουν άλλες διεξόδους για να μειώσουν το άγχος τους

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης και άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε όλες τις ομάδες να χάσουν βάρος. Οι συμβουλές των ειδικών ήταν:

• Τρώτε αργά, το γεύμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά.
• Πάντα να τρώτε πρωινό. Μειώνει την επιθυμία για διατροφικές «αμαρτίες».
• Κάντε τη λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας, όταν δεν είστε πεινασμένοι.

Οι τρεις ομάδες κλήθηκαν να χάσουν το 5% του βάρους του σώματός τους – αλλά στην πραγματικότητα, έχασαν 8%. Ο 2ος τύπος ανθρώπων είχε την πιο σκληρή δουλειά να κάνει, ενώ ο 1ος τύπος έχασε το περισσότερο βάρος.

Το πιο σημαντικό, απ’ όλα, είναι οτι οι διαιτούμενοι, ένιωσαν τεράστια ανακούφιση, γιατί κατάλαβαν επιτέλους τι τους δυσκόλευε να χάσουν βάρος. Η βιολογία τους, δούλευε εναντίον τους…

Είναι ακόμη, ίσως, νωρίς για την επιστήμη της εξατομικευμένης διατροφής, αλλά ευτυχώς πλέον υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την προσέγγιση αυτή…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr