Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!

images_0breakfast03a.jpg

Την επόμενη φορά που θα φύγετε το πρωί τόσο βιαστικά για τη δουλειά που δε θα προλάβετε να βάλετε ούτε μια μπουκιά στο στόμα σας, σκεφτείτε το εξής: η παράλειψη πρωινού αποτελεί μια λανθασμένη διατροφική τακτική, καθώς το πρώτο γεύμα της ημέρας περιέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας για να «ξυπνήσει» και να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Συν τοις άλλοις όμως, αυτή η τακτική μπορεί σε βάθος χρόνου να σας παχύνει! Καλά ακούσατε! Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Nottingham υποστηρίζει ότι η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη φαγητού αργότερα μέσα στην ημέρα και έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες μελέτες που είχαν καταπιαστεί με τη σχέση πρωινού και κιλών.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι, σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη παχυσαρκίας, η καθημερινή κατανάλωση πρωινού αποτελεί βασική παράμετρο για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν το βάρος επηρεάζεται άμεσα από την κατανάλωση πρωινού ή εάν εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν στη συγκεκριμένη μελέτη την επίδραση της κατανάλωσης vs της παράλειψης πρωινού στην επακόλουθη ενεργειακή πρόσληψη και όρεξη 12 υγιών αντρών. Στους συμμετέχοντες σερβιρίστηκε είτε ένα ενδεικτικό πρωινό με δημητριακά είτε καθόλου πρωινό, ενώ όλοι είχαν καταναλώσει ένα πανομοιότυπο δείπνο το προηγούμενο βράδυ και πανομοιότυπα σνακ (δεκατιανό) και μεσημεριανό γεύμα κατά την ημέρα της εξέτασης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η διαπίστωση των ερευνητών ότι τα άτομα που κατανάλωσαν πρωινό προσέλαβαν 17% λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό τους γεύμα σε σύγκριση με εκείνους που το παρέλειψαν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διαφορά στις θερμίδες που κατανάλωσαν συνολικά στα γεύματα της ημέρας. Επιπλέον, στην ομάδα που δεν έφαγε πρωινό παρατηρήθηκε εντονότερη πείνα πριν την κατανάλωση του μεσημεριανού. Παράλληλα, η παράλειψη πρωινού επηρέασε μεταβολικές και ορμονικές αποκρίσεις του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, όσοι δεν έφαγαν πρωινό είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα μετά την κατανάλωση του σνακ και επιπλέον εμφάνισαν ήπια ινσουλινοαντίσταση.

Εάν λοιπόν έχετε ξεχάσει την λέξη «πρωινό» είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα για να «κόψετε» θερμίδες από το ημερήσιο σας διαιτολόγιο, τώρα πλέον έχετε ένα παραπάνω κίνητρο για να το εντάξετε και πάλι στην καθημερινότητά σας. Θα δείτε “αυτόματα” τόσο την όρεξή σας να ρυθμίζεται καλύτερα όσο και την ενέργειά σας στη δουλειά να ενισχύεται σημαντικά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr