Η διατροφική αξία της ταραμοσαλάτας

images_1arammo.jpg

Ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο της Καθαρής Δευτέρας είναι η ταραμοσαλάτα, η οποία αγαπιέται από πολλούς -και μισιέται από εξίσου πολλούς- πιθανότατα λόγω της εξαιρετικά έντονης και χαρακτηριστικής γεύσης της.

Το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας είναι το αβγοτάραχο, δηλαδή τα αυγά του μπακαλιάρου. Για όσους ακούγεται κάπως περίεργη και τη σνομπάρουν, απλά να θυμίσουμε ότι  και το πανάκριβο ανά τον κόσμο μπρικ προέρχεται από αβγά σολωμού, όπως και το χαβιάρι από αυγά οξύρυγχου.

Η συνηθέστερη μορφή της ταραμοσαλάτας περιέχει επίσης μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο και λεμόνι. Πολλοί αντικαθιστούν το ψωμί με βρασμένη πατάτα ή προσθέτουν φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή καυτερή πιπεριά. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας ξέρουμε μόνο την ταραμοσαλάτα της «μαμάς» μας, μιας και κατά έναν περίεργο τρόπο την τρώμε μόνο την Καθαρή Δευτέρα ή γενικότερα την Σαρακοστή στο οικογενειακό τραπέζι.

Ο ταραμάς που κυκλοφορεί στην αγορά βρίσκεται σε δύο μορφές, καθώς υπάρχει ο λευκός και ο κόκκινος. Οι διαφορές τους είναι αρχικά στην ποιότητα, μιας και ο κόκκινος περιέχει χρωστικές ουσίες επειδή έχει διαπιστωθεί ότι το κόκκινο χρώμα δίνει καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα στο πιάτο, ενώ ο λευκός είναι πιο αγνός καθώς δεν περιέχει χρωστικές για εύκολο… εντυπωσιασμό. Η δεύτερη ουσιώδης διαφορά είναι στην τιμή, αφού ο λευκός είναι εμφανώς ακριβότερος από τον κόκκινο.

Ο συνδυασμός ταραμά, ελαιόλαδου και λεμονιού έχει ως αποτέλεσμα ένα πλούσιο διατροφικό έδεσμα με πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες και το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και κάλιο.

Το μελανό σημείο του σαρακοστιανού φαγητού είναι ότι το αβγοτάραχο είναι πλούσιο και σε νάτριο, οπότε όσοι έχουν προβλήματα υπέρτασης καλό θα ήταν να συμβουλευτούν εκ των προτέρων τον γιατρό τους για την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν.

Όσον αφορά την ποσότητα, θα πρέπει γενικότερα να καταναλώνεται με μέτρο αφού τα 100 gr έχουν περίπου 400 θερμίδες – χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε και την ανάλογη ποσότητα λαγάνας που τρώμε μαζί…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/