Η αερόβια άσκηση μας κάνει εξυπνότερους

images_1Aerobics-Class.jpg

Το τρέξιμο δεν είναι καλό μόνο για να καταπολεμήσετε τα περιττά κιλά και να διατηρηθείτε σε φόρμα και υγιείς, μπορεί επίσης να ενισχύσει και το μυαλό σας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει τα αποθέματα των νευρώνων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή που είναι υπεύθυνη για την μάθηση.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Jyväskylä στη Φινλανδία, έκαναν τη μελέτη τους υποβάλλοντας ποντίκια σε τρία διαφορετικά προγράμματα άσκησης: σε παρατεταμένο τρέξιμο, άσκηση υψηλής έντασης (High Intensity Training – HIT) και σε άσκηση με αντίσταση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο η παρατεταμένη αερόβια άσκηση αύξησε την παραγωγή των νευρώνων του ιππόκαμπου σε ενήλικα ποντίκια που συμμετείχαν στα πειράματα – η άσκηση υψηλής έντασης και ή με αντίσταση είχαν μικρά ή και καθόλου αποτελέσματα στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Heikki Kainulainen, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός νέων νευρώνων του ιππόκαμπου σε ποντίκια που έτρεχαν μεγάλες αποστάσεις και που είχαν επίσης μια γενετική προδιάθεση να επωφεληθούν από την αερόβια άσκηση».

«Σε σύγκριση με τα ζώα που καθόταν, τα ποντίκια που έτρεχαν οικειοθελώς στον τροχό, είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερους νέους νευρώνες στον ιππόκαμπο, στο τέλος της περιόδου των πειραμάτων».

Τα πειράματα διήρκεσαν έξι με οκτώ εβδομάδες για τα ποντίκια που συμμετείχαν στη… γυμναστική, ενώ τα υπόλοιπα κρατήθηκαν σε κατάσταση ανάπαυσης για το ίδιο διάστημα.
Συμπεράσματα έρευνας για την αερόβια άσκηση

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychology κατέληξε: «Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει θετική επίδραση στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, την παραγωγή νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μάθηση».

«Είναι αμφίβολο εάν η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, η οποία εναλλάσσει σύντομες περιόδους πολύ έντονης αναερόβια άσκησης με περιόδους χαλάρωσης και η αναερόβια προπόνηση με αντίσταση έχει παρόμοια οφέλη για τη δημιουργία νέων νευρώνων κατά την ενήλικη ζωή».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/