Εσείς θα τρώγατε παστίτσιο από… printer;

images_0aaapasti.jpg

Πραγματικά, όταν πρωτοδιάβασα την είδηση δεν μπορούσα να ξεδιαλύνω τις σκέψεις μου, αν τελικά η αίσθηση που μου άφηνε αυτό το νέο ήταν θετική ή αρνητική. Σίγουρα εντυπωσιάστηκα, θαύμασα το μυαλό των ανθρώπων που σκέφτηκαν τόσο “out of the box” και βρήκαν κάτι τόσο πρωτότυπο και καινοτόμο, αλλά από την άλλη, δεν το κρύβω, φοβήθηκα.

Και δεν φοβήθηκα για την ασφάλεια των τροφίμων μας, αυτή ίσως να ήταν και καλύτερη αν απλά εκτυπώναμε τα φαγητά μας με συγκεκριμένες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας, αλλά θορυβήθηκα για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στη ζωή μας, στην απόλαυση που συνδέεται με την παρασκευή και την κατανάλωση του φαγητού. Φοβήθηκα τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη γενιά, παιδιά που όχι μόνο δεν θα έχουν δει από κοντά έναν αγρό, αλλά δεν θα έχουν πιάσει καν στα χέρια τους ωμά τρόφιμα. Απλά θα βλέπουν ένα printer να στιβάζει στρώσεις υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών!

Πόσο κοντά είμαστε σε κάτι τέτοιο;

Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολη, πάντως η πρώτη εταιρία με έδρα την Ισπανία αναμένεται να εισάγει τροφοεκτυπωτές στην online αγορά στα μέσα του 2015! Η τεχνολογία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, και μάλιστα η πρώτη εταιρία που την εφηύρε πήρε και χρηματοδότηση από τη NASA (η οποία με μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να έλυνε το πρόβλημα της σίτισης των αστροναυτών που βρίσκονται εκτός της γης για μεγάλα χρονικά διαστήματα). Επίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μία τέτοια λύση μπορεί να ήταν σωτήρια για τις χώρες όπου ο υποσιτισμός είναι ακόμα τεράστιο πρόβλημα. Αυτό, πάντως, μου ακούγεται πραγματικά ελπιδοφόρο!

Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι το φαγητό που “εκτυπώθηκε” για πρώτη φορά σε πειραματικό στάδιο, αυτό δεν είναι άλλο από την αγαπημένη πολλών πίτσα! Απλή, εύκολη με τρεις στρώσεις μόνο: ζύμη, βάση ντομάτας και ένα στρώμα πρωτεΐνης (ναι, αυτό μπήκε στη θέση του τυριού)!

Μπορεί να μην ακούγεται τόσο ελκυστικό, αλλά η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την εταιρία που ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά τον πρώτο 3D printer για τρόφιμα (τον έχουν ονομάσει foodini), υποστηρίζει ότι πολύ σύντομα σχεδόν κάθε σπίτι θα έχει ένα foodini στην κουζίνα του, όπως συνέβη και με τους φούρνους μικροκυμάτων τη δεκαετία του ‘80! Μακαρόνια, μπισκότα, κέικ, πίτες θα μπορούν να παρασκευαστούν μέσα σε 2 λεπτά, επιλέγοντας μάλιστα και τη συνταγή που ο καθένας επιθυμεί συνδέοντας τον εκτυπωτή με τον υπολογιστή ή το smartphone!

Προς το παρόν, ωστόσο, ο πρώτος εκτυπωτής δεν θα έχει τη δυνατότητα να μαγειρεύει το φαγητό, αλλά απλά να το συνθέτει δημιουργώντας όμορφα πιάτα ή γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο από την αρχική προετοιμασία το φαγητού μέχρι να μπει στο φούρνο.

Κλείνοντας και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ακόμα δεν έχει παρασκευαστεί το πρώτο παστίτσιο σε printer!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr