Επίλεξε την κατάλληλη μουσική για να τρως λιγότερο!

images_0piano.jpg

Φανταζόσασταν ποτέ ότι η μουσική μπορεί να σαμποτάρει τη δίαιτά σας; Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ο τρόπος που τρώμε αλλά και η συνολική ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος ή τα συναισθήματά μας, το πόσο μεγάλη ποικιλία έχουμε στο τραπέζι ή στο ψυγείο μας, το αν τρώμε μόνοι μας ή με παρέα, μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Αλλά μάλλον λίγοι θα φανταζόσασταν ότι η μουσική, τα χρώματα ή ο φωτισμός ενός χώρου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε! Κι όμως, αλλιώς τρώμε με τζαζ και κλασική μουσική, και διαφορετικά με ποπ ή ροκ!

Ποια είναι λοιπόν η μουσική που μπορεί να γίνει σύμμαχος της δίαιτας και ποια αυτή που μπορεί να μας προσθέσει έξτρα θερμίδες; Μελέτη του πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι η έντονη και γρήγορη μουσική, ειδικά όταν συνοδεύει το φαγητό μας σε υψηλή ένταση, μπορεί να μας οδηγεί ασυνείδητα στο να τρώμε πιο γρήγορα και να προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες. Έτσι, είδη μουσικής όπως η κλασική, η τζαζ και τα chill out ακούσματα μπορούν να χαλαρώσουν τους ρυθμούς του φαγητού και να μειώσουν τις συνολικές θερμίδες που θα πάρουμε από το γεύμα, σε αντίθεση με το ροκ και την ηλεκτρονική μουσική, που μάλλον μας ενθαρρύνουν να καταβροχθίσουμε ότι έχουμε μπροστά μας.

Αυτό, βέβαια, φαίνεται ότι το γνωρίζουν, μέσα από μελέτες ψυχολογίας ή έστω και εμπειρικά, τα εστιατόρια και τα fast-food. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώροι εστίασης που επιθυμούν τη γρήγορη εναλλαγή πελατείας, και συνεπώς το γρήγορο φαγητό, χρησιμοποιούν έντονα χρώματα και φωτισμό, δυνατή και γρήγορη μουσική! Αντίθετα, όταν πάμε σε ένα καλό (και συνήθως ακριβό) εστιατόριο, όπου η έμφαση δίνεται κυρίως στην ποιότητα (και στην τιμή), όλα στοχεύουν στη μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού: παλ χρώματα, ήπιος φωτισμός, ήρεμη και χαλαρωτική μουσική. Ένας φίλος μου εδώ θα έλεγε ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μας ξεγελάσουν για να μην καταλάβουμε ότι οι μερίδες είναι για σπουργίτια και όχι για ανθρώπους…! Προσωπικά διαφωνώ. Γιατί ανεξάρτητα από το μέγεθος της μερίδας ενός εστιατορίου, είναι πάντα πολύ πιο όμορφο να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ήρεμα και αργά, να καταλαβαίνουμε πότε έχουμε χορτάσει πραγματικά, αντί να καταβροχθίζουμε με άγχος ότι έχουμε μπροστά μας στο τραπέζι, για να φύγουμε άρον-άρον από το μαγαζί με τη δυνατή, ενοχλητική μουσική που μας έχει πάρει το κεφάλι.

Και αν πάλι θέλετε να χάσετε λίγα κιλάκια πριν το καλοκαίρι, κλείστε την τηλεόραση και δοκιμάστε να ακούσετε λίγη τζαζ ή ελληνική “έντεχνη” μουσική όσο τρώτε. Που ξέρετε; Μπορεί να ήταν το μυστικό που έλειπε από τη δίαιτά σας!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr