Ενυδάτωση και hangover

images_0aaahang.jpg

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα hangover! Αν, λοιπόν, είστε ένας από αυτούς, έχετε αναρωτηθεί μήπως η κατάσταση ενυδάτωσής σας επηρέασε τη σοβαρότητα του hangover;

Τι είναι το Hangover;

Το hangover είναι μια σειρά από έντονα συμπτώματα, που εμφανίζονται ύστερα από την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ. Η ποσότητα αλκοόλ, που απαιτείται για να προκληθεί hangover διαφέρει, σε μεγάλο βαθμό, από άτομο σε άτομο και σχετίζεται με τη συνήθη πρόσληψη, την ευαισθησία στο αλκοόλ και, ενδεχομένως, με την κατάσταση ενυδάτωσης. Όσο υψηλότερη είναι η ευαισθησία, τόσο λιγότερο αλκοόλ απαιτείται για να εμφανιστεί hangover. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι, οι άνθρωποι με χαμηλή ευαισθησία βιώνουν περισσότερα hangover, καθώς είναι πιο πιθανό να καταφύγουν σε υπερβολές και καταχρήσεις του αλκοόλ.

Τί προκαλεί το Hangover;
Τα συμπτώματα ενός hangover περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ταχυκαρδία, ζάλη, λήθαργο, οξυθυμία, δίψα και δυσκολία συγκέντρωσης.

Επεξήγηση του φαινομένου: Το αλκοόλ είναι ένα ‘μη απαραίτητο συστατικό’, το οποίο παρέχει ενέργεια (7 kcal ανά γραμμάριο), η οποία όμως δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα, γεγονός που απαιτεί την άμεση διάσπασή του από το ήπαρ. Το hangover πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό φυσιολογικών επιδράσεων, που έχουν άμεσες επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως συνοψίζονται παρακάτω:

 
Ο ρόλος της ενυδάτωσης στο Hangover
Η αφυδάτωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που οφείλεται στις διουρητική επίδραση του αλκοόλ, η οποία προκαλείται, μέσω της καταστολής της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH). Η ορμόνη αυτή βοηθά στη διατήρηση του νερού σε φυσιολογικά επίπεδα στο σώμα. Ωστόσο, η επίδραση του αλκοόλ στην ADH, ποικίλλει από άτομο σε άτομο, καθώς μπορεί να γίνει λιγότερο έντονη σε ανθρώπους, που καταναλώνουν αλκοόλ σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Μια μελέτη που πραγματοποήθηκε σε 7 υγιείς άντρες, κάτω από διάφορες συνθήκες μέθης, εντόπισε μία συσχέτιση μεταξύ υψηλών επιπέδων της ορμόνης ADH και μεγαλύτερου αισθήματος ναυτίας και εμετού. Οι ερευνητές εξήγησαν το εύρημα τους, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα με τα εντονότερα συμπτώματα hangover ενδέχεται να είχαν χαμηλότερη ενυδάτωση, πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και/ή μια μεγαλύτερη ευαισθησία στην ορμόνη ADH.

Επομένως, εξασφαλίζοντας σωστή ενυδάτωση, πριν, κατά την διάρκεια, και μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να μειωθεί η διουρητική επίδραση του αλκοόλ και ίσως μειωθούν και τα συμπτώματα hangover.

Η ενυδάτωση του οργανισμού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κατανάλωση όλων των μη αλκοολούχων ροφημάτων, όπως νερό, χυμοί, γάλα, τσάι, αναψυκτικό κ.ά. Τα αλκοολούχα ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως για παράδειγμα η ελαφριά μπύρα ή τα αραιωμένα με νερό/αναψυκτικά οινοπνευματώδη ποτά, θα μπορούσαν εν μέρει να συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Αντιμετώπιση του Hangover:
Ο μοναδικός τρόπος, ώστε να αποφευχθεί ένα hangover είναι η αποχή ή η έλλογη κατανάλωση αλκοόλ. Η ανασκόπηση οκτώ τυχαίων ελεγχόμενων μελετών, στην οποία εξετάστηκε η επίδραση διαφόρων φαρμάκων και φυσικών ενώσεων (εκχύλισμα αγκινάρας, μαγιάς, κ.ά.) στην εμφάνιση του hangover, έδειξε ότι οποιαδήποτε συμβατική ή συμπληρωματική χορήγηση δεν φαίνεται αποτελεσματική στην πρόληψη ή τη θεραπεία ενός hangover».

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ HANGOVER:

 Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (μέχρι 2 μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες και μέχρι 1 για τις γυναίκες, ημερησίως).
 Προετοιμάστε το σώμα σας για την κατανάλωση αλκοόλ. Καταναλώστε ένα γεύμα, που να περιέχει υδατάνθρακες (όπως ψωμί, πατάτα, ζυμαρικά) και πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί) και εφοδιάστε τον οργανισμό σας με πολλά μη αλκοολούχα υγρά.
 Κάνετε εναλλαγές μεταξύ αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών.
 Να είστε προσεκτικοί στις ποσότητες αλκοόλ που επιλέγετε, π.χ. το μεγάλο ποτήρι μπύρας αντιστοιχεί σε 2 ή 3 μερίδες αλκοόλ, ενώ 1 ντενεκεδάκι μπύρας 330ml αντιστοιχεί σε 1 μερίδα αλκοόλ.
 Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά, με σκοπό να ξεδιψάσετε! Απεναντίας, ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό ή ένα φρέσκο χυμό.
 Πιείτε αρκετά ποτήρια νερό, πριν κοιμηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι το νερό θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr