Ελπίδες για θεραπεία του χρόνιου πόνου

images_1pain.jpeg

Ο πόνος είναι ένας βασικός αντίπαλος της ιατρικής επιστήμης και εκατοντάδες έρευνες πραγματοποιούνται παγκοσμίως για την αντιμετώπισή του. Τώρα, μια καινούρια, πολύ ελπιδοφόρα φαρμακευτική θεραπεία αναπτύσσεται από επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία – μεταξύ των οποίων και δύο έλληνες ερευνητές. Αν όλα εξελιχθούν όπως ελπίζουν, η θεραπεία αυτή θα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιους πόνους, όπως εκείνοι που υποφέρουν από αρθρίτιδα.

Προς το παρόν η έρευνα, η οποία βασίστηκε στη μελέτη μιας γυναίκας, η οποία, λόγω μιας σπάνιας μετάλλαξης, δεν νιώθει καθόλου πόνο, έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα, ωστόσο αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Η γυναίκα αυτή, είμαι μια από τους ελάχιστους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εκ γενετής δεν νιώθουν πόνο: ακούγεται θετικό, όμως εξαιτίας αυτής της γενετική μετάλλαξης, οι άνθρωποι αυτοί είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή John Wood του University College του Λονδίνου, εξηγούν στο περιοδικό «Nature Communications» όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα, ότι κατάφεραν να εντοπίσουν το βιολογικό «κλειδί», που επιτρέπει στη γυναίκα να μην πονά ποτέ και πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν ευρύτερα σε όλους τους ανθρώπους. Από ελληνικής πλευράς, στην ανακάλυψη συμμετείχαν οι διδακτορικοί ερευνητές Αλέξανδρος Κανελλόπουλος και Γιώργος Μπασκόζος.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια με νευρικό σύστημα γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να μη νιώθουν πόνο. Εν συνεχεία, ανέπτυξαν ένα διπλό φάρμακο, που κάνει κάτι ανάλογο και σε μη μεταλλαγμένα ποντίκια. Το φάρμακο συνδυάζει τα παραδοσιακά οπιοειδή, σε χαμηλή δοσολογία ωστόσο για να μην προκαλούν εξάρτηση και παρενέργειες, με τους λεγόμενους «αναστολείς Nav1.7».

Το Nav1.7 είναι ένα «κανάλι» ιόντων που μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος των αισθητήριων νεύρων, που καταλήγουν στον εγκέφαλο. Αν αυτό δεν λειτουργεί, όπως συμβαίνει με τους ελάχιστους ανθρώπους που γεννιούνται έτσι ή τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα, τότε ο πόνος είναι άγνωστη λέξη.

Στόχος της έρευνας είναι ένα φάρμακο το οποίο θα μπορεί να μπλοκάρει αυτό το κανάλι αποτελεσματικά, ώστε να καταπολεμάται ο πόνος. Οι ερευνητές σκοπεύουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2017.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/