Ελληνικός καφές για… καρδιά ρολόι!

images_0aaaagreeek.jpg

Ποιο είναι το μυστικό για υγιή καρδιά και μακροβιότητα;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό αποτελεί ένα “hot” θέμα παγκοσμίως και πολλοί ερευνητές ψάχνουν να το ανακαλύψουν.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά τυχεροί γιατί το έχουμε… μέσα στα χέρια μας!

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το μυστικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της μακροζωίας είναι μια κούπα ή και περισσότερο παραδοσιακού ελληνικού καφέ.

Η μελέτη της Ικαρίας, 2 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον επιστημονικό κόσμο. Γιατί; Κατάφερε να αναδείξει ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας ηλικίας μεταξύ 69-81 ετών που έπιναν ελληνικό καφέ τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα παρουσίασαν καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία συνολικά. Με την ευκαιρία είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Ικαρία έχει τεκμηριωθεί ως μια από τις περιοχές που οι άνθρωποι ζουν καλά για πάνω από 90 χρόνια παγκοσμίως. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μυστικό της μακροζωίας τους είναι οι διατροφικές τους συνήθειες και ιδίως η κατανάλωση ελληνικού καφέ.

Πού κρύβεται το μυστικό στον ελληνικό καφέ;

Γενικά, ο καφές, που είναι από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς καθώς περιέχει υψηλά ποσά προστατευτικών αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλες. Όμως, αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ να ξεχωρίζει είναι η διαδικασία παρασκευής του καθώς όλα τα συστατικά του διηθούνται την στιγμή της παρασκευής του στο μπρίκι μας παρέχοντας περισσότερες προστατευτικές ενώσεις σε κάθε φλιτζάνι.

Ο ελληνικός καφές βράζεται, δεν υφίσταται εκχύλιση. Αυτή η μέθοδος βρασμού αναπτύχθηκε στην Υεμένη κατά την αρχαιότητα, πολύ πριν ανακαλυφθεί το φιλτράρισμα του καφέ. Η μέθοδος αυτή είναι που δημιουργεί και το αγαπημένο σε όλους μας καϊμάκι, το οποίο προσθέτει μια πλούσια, κρεμώδη υφή στον ελληνικό καφέ. Η διαδικασία του βρασμού του καφέ διατηρεί πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κόκκους του καφέ σε σύγκριση με το φιλτράρισμα, γι’ αυτό και ο ελληνικός καφές αποδίδει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε 1 μικρό φλιτζανάκι.

Επιπρόσθετα, ο ελληνικός καφές προέρχεται από τους κόκκους Arabica οι οποίοι αλέθονται δημιουργώντας μια πολύ λεπτή σκόνη, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών.

Πλούσιος σε χλωρογενικό οξύ, πολυφαινόλες, λιποδιαλυτές ουσίες και άλλες φιλικές για την καρδιά ενώσεις, ο ελληνικός καφές έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των αρτηριών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και ενισχύοντας συνολικά την υγεία του ανοσοποιητικού.

Προστατεύοντας τη γυναικεία καρδιά…

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ικαρίας, όσοι έπιναν ελληνικό καφέ είχαν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, φάνηκε ότι η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ προστατεύει από την δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα είδος καρδιακών παθήσεων που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρο για τις γυναίκες και βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Η ενδοθηλιακή λειτουργία αντιπροσωπεύει την υγεία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα κυττάρων που βρίσκονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας τα να ανοίξουν και να επιτρέψουν στο αίμα να ρέει μέσα τους ευκολότερα. Αυτή η διαδικασία διατηρεί την πίεση του αίματος υπό έλεγχο, επιτρέποντας την καρδιά να «εργάζεται» λιγότερο καθημερινά για να περάσει το αίμα μέσω αγγείων.

Ωστόσο, όταν το ενδοθήλιο φλεγμαίνει, δημιουργεί περιοχές όπου αρτηριακή πλάκα μπορεί να προσδεθεί και να δημιουργήσει, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έντονη συγκέντρωση καρδιοπροστατευτικών συστατικών στον ελληνικό καφέ βελτιώνει τη φλεγμονή των αγγείων, «μαλακώνει» το στρώμα του ενδοθηλίου , επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα και αποφεύγοντας τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Κάν’ το με τον ελληνικό τρόπο

Ο ελληνικός καφές αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής, καθώς συνηθίζουμε να πίνουμε γουλιά-γουλιά με την οικογένεια και τους φίλους, είτε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας ή σε καφετέριες. Αυτή η χαλάρωση και η απόλαυση που αισθανόμαστε όταν καταναλώνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, συμβάλλει ισχυρά στη μείωση του στρες, προσδίδοντας ένα ακόμα όφελος στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι κάτοικοι της Ικαρίας συνηθίζουν να καταναλώνουν 3 με 5 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ την ημέρα. Συνδυάστε, λοιπόν, τον αγαπημένο σας ελληνικό καφέ με μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, ελαιόλαδο και πολλά φρούτα και λαχανικά, βοηθώντας την καρδιά σας να δουλεύει… ρολόι!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr