Δίαιτες που κάνεις και δεν πετυχαίνουν …

images_0diet-pill-art.jpg

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα περισσότερα περιοδικά και site διαφημίζουν καινούριες και μοναδικές δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους; Πώς γίνεται να προκύπτει πάντα μία νέα «θαυματουργή» δίαιτα; Η απάντηση είναι απλή… γιατί καμία από αυτές τις δίαιτες δεν είναι αποτελεσματική! Ας δούμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους τέτοιες δίαιτες συνήθως αποτυγχάνουν αλλά και ποιος θεωρείται από τους επιστήμονες ως ο καλύτερος τρόπος για να χάσουμε τα περιττά κιλά σωστά και αποτελεσματικά…

Γιατί μία αυστηρή δίαιτα αποτελεί λάθος επιλογή;
Μία πολύ αυστηρή δίαιτα (τύπου χημική, μονοφαγική κτλ.), απαιτεί να κόψουμε ένα μεγάλο ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε για να πετύχουμε γρήγορο «ενεργειακό έλλειμμα», και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί από μας μπορούμε να την βρούμε ελκυστική… άλλωστε ποιος δεν ονειρεύεται να χάσει βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα; Ωστόσο, είναι καλό να κατανοήσουμε πως αυτή είναι μια λάθος επιλογή!

Ποιο αποτέλεσμα όμως θεωρείται και επιτυχές; Αυτό που μας εξασφαλίζει μαζί με την απώλεια βάρους και απώλεια λίπους αλλά και το ότι το μειωμένο βάρος μας θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Αυτό αποτελεί όχι μόνο το κλειδί της επιτυχίας αλλά ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη πρόκληση για οποιονδήποτε μπαίνει στη διαδικασία ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Με τέτοιες δίαιτες, αυτό που κατορθώνουμε είναι να «στρεσάρουμε» πολύ τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα όταν τις διακόψουμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής με μεγάλο ενδεχόμενο να επιστρέψουμε τελικά, στο παλιό μας βάρος (εάν όχι και σε μεγαλύτερο!). Αυτό δικαιολογείται και από το γεγονός ότι τέτοιες δίαιτες συνήθως απαιτούν να αποχωριστούμε τις αγαπημένες μας τροφές, δημιουργώντας μας τελικά πολλά αρνητικά συναισθήματα που στη συνέχεια, μόνο σε υπερφαγικές τάσεις οδηγούν για να τα αντιμετωπίσουμε.

Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου και … ασκήσου!
Όσο «κλισέ», κι αν μας ακούγεται, μία ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και μέτρο αλλά και άσκηση, παράλληλα, αποτελεί τη συνταγή της επιτυχίας για την υγιή μείωση του βάρους. Πλέον γνωρίζουμε, ότι η βασική αρχή για τη μείωση βάρους είναι η εξασφάλιση αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, καλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έχουμε όταν κάνουμε αλλαγές και στις δύο πλευρές της ζυγαριάς, δηλαδή τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση!

Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη MedWeight που πραγματοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα άτομα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα συνολικής φυσικής δραστηριότητας, έντονων δραστηριοτήτων και περπατήματος σε σύγκριση με εκείνα που επανέκτησαν το βάρος τους.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αφήσεις στην άκρη τη δίαιτα του περιοδικού ή του διαδικτύου και να ξεκινήσεις … τη «δική σου» δίαιτα, που θα βασίζεται στις ανάγκες σου και τον τρόπο ζωής σου (π.χ. ωράριο και είδος εργασίας, σωματική δραστηριότητα κτλ.). Σε αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει και ένας πτυχιούχος διαιτολόγος, που θα σου προσφέρει τα παραπάνω και θα σε κατευθύνει με τις επιστημονικές, και όχι μόνο, γνώσεις του.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr