Γλυκό ή αλμυρό πρωινό;

images_0aabitter.jpg

Οι διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις σίγουρα διαφέρουν πολύ στον καθένα μας. Σε άλλους αρέσει να τρώνε δημητριακά με γάλα ή ψωμί με μέλι και χυμό στο πρωινό τους, ενώ άλλοι επιλέγουν ένα τοστ ή μια ομελέτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Είτε με γλυκές, είτε με αλμυρές επιλογές μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό που να καλύπτει τις ανάγκες μας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε κι αν επιλέξουμε, για παράδειγμα μια ζαμπονοτυρόπιτα, θα έχουμε ένα πλήρες ή υγιεινό πρωινό…

Τρεις είναι οι βασικές αρχές που μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το ιδανικό διατροφικό ξεκίνημα της ημέρας:

1. Επιλέγουμε τρόφιμα από τρεις τουλάχιστον διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ένα τρόφιμο από την ομάδα των αμυλούχων τροφίμων επιλέγοντας προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης), ένα γαλακτοκομικό (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και ένα φρούτο ή φυσικό χυμό. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και ένα τρόφιμο που να μας παρέχει πρωτεΐνη (π.χ. αυγό, ξηροί καρποί κτλ).

2. Βάζουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας από το πρωί! Το πρωινό είναι μια καλή ευκαιρία για να καλύψουμε κάποιες από τις ανάγκες μας σε φυτικές ίνες, επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης. Έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ψωμί ολικής άλεσης, κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης στη θέση τού παραδοσιακού λευκού ψωμιού και των κορν-φλεικς.

3. Καλύπτουμε τουλάχιστον μία από τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Ξεκινάμε το πρωινό μας με ένα φρούτο, μια φρουτοσαλάτα ή ένα φυσικό χυμό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε μέρος των βιταμινών που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Πάντως, είτε είστε λάτρεις του γλυκού ή του αλμυρού πρωινού, αυτό που είναι το πιο βασικό από διατροφικής άποψης είναι ότι έχετε σε κάθε περίπτωση μια καλή διατροφική συνήθεια. Να τρώτε πρωινό! Γιατί γνωρίζουμε ότι το πρωινό σχετίζεται με καλύτερη απόδοση στη δουλειά και το σχολείο, αλλά και με ένα καλύτερο και πιο υγιές βάρος!

Απολαύστε το λοιπόν όπως θέλετε, αρκεί να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ισορροπημένο γεύμα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr