Γιατί να εντάξετε τα προϊόντα ολικής άλεσης στη λίστα του Super Market;

images_0aaadimi.jpg

Τα δημητριακά ολικής άλεσης, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και συνεπώς η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κατέχουν σημαντικό χώρο στα ράφια των αρτοποιείων αλλά και των Super Market.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ολικής άλεσης;

Καταρχήν, τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν μία έξυπνη επιλογή για να ισορροπήσετε τη διατροφή σας. Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικά που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων χωρίς να αποδίδουν θερμίδες.

Επιπλέον, επειδή οι φυτικές ίνες περνούν σχεδόν ανέπαφες τον εντερικό σωλήνα τα δημητριακά ολικής άλεσης που τις περιέχουν συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Επίσης, καθυστερούν την πέψη των τροφών που καταναλώνουμε, κρατούν γεμάτο το στομάχι μας για περισσότερη ώρα και έτσι αυξάνουν τον κορεσμό, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Επίσης, λόγω του ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα, μειώνουν την αίσθηση της λιγούρας και κατ’ επέκταση το άσκοπο, θερμιδικά, τσιμπολόγημα.

Πώς θα αναγνωρίσετε τα προϊόντα ολικής άλεσης και πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Θυμηθείτε ότι ένας έξυπνος τρόπος για να εντάξετε την ολική άλεση στη διατροφή σας είναι απλά να … συμπεριλάβετε στις λίστες του Super Market προϊόντα ολικής άλεσης.

1. Πριν φύγετε για τα ψώνια σας, καταγράψτε τις ελλείψεις του σπιτιού και εφοδιαστείτε με τρόφιμα όπως οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τις μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης αγοράστε αλεύρι ολικής αλέσεως για τις γλυκές και όχι μόνο παρασκευές.

2. Επιπλέον, δώστε βάση στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Χρειάζεται προσοχή καθώς κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα με επισημάνσεις όπως «πολύσπορο», «επτάσπορο», «100% σιτάρι». Ωστόσο, ούτε αυτές οι ονομασίες αλλά ούτε και το χρώμα του τροφίμου αποτελούν απαραίτητα ενδείξεις ότι τα προϊόντα είναι ολικής άλεσης.

Φτάνοντας, λοιπόν, στα ράφια του Super Market επιλέξτε τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη «ολικής αλέσεως» όπως για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Επίσης, αναζητήστε στις ετικέτες των τροφίμων ή στην εξωτερική συσκευασία λέξεις κλειδιά όπως «καστανό ρύζι», «πλιγούρι», «φαγόπυρος», «πλιγούρι βρώμης», «ολόκληρη βρώμη», «ολόκληρη σίκαλη», «άγριο ρύζι» κ.ο.κ. για να σιγουρευτείτε ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι ολικής άλεσης.

Ο φλοιός έχει θέση στη λίστα με τα ψώνια σας. Βάλτε την ολική άλεση στη ζωή σας και στο διαιτολόγιό σας και εξασφαλίστε μια διατροφικά ποιοτική επιλογή αλλά και τα…(συν)ολικά οφέλη που αυτή μπορεί να σας προσφέρει!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr