Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες (και πώς θα πετύχει η δική σας)

images_1diet5.jpg

Οι απόψεις για την απώλεια βάρους και τις κάθε λογής δίαιτες είναι συχνά αντικρουόμενες και συχνά με αντικρουόμενα μηνύματα. Κάθε νέα τάση υπόσχετε ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι παχυσαρκία διαρκώς κερδίζει έδαφος αν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε δίαιτα.

Ο Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου «The Diet Myth: the real science behind what we eat» (Ο μύθος της δίαιτας: η πραγματική επιστήμη πίσω από ό, τι τρώμε), υποστηρίζει ότι η αποτυχία να χάσουμε βάρος οφείλεται στο γεγονός ότι αγνοούμε έναν βασικό παράγοντα: τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 1,8 κιλά μικροβίων κατά μέσο όσο στο έντερο και ότι τα μικρόβια στο σώμα ξεπερνούν σε αριθμό τα κύτταρά μας κατά 10 προς ένα.

Τι θα πρέπει λοιπόν πραγματικά να βρίσκεται στο… μενού κάποιου που θέλει να χάσει βάρος; Ο Tim Spector συνιστά σοκολάτα, κρασί, καφέ και τυρί.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό σύνολο μικροβίων στο έντερό του, τα οποίες μπορούν να επηρεάσουν διάφορα πράγματα στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου και του πόσο ζυγίζουμε.

Οι δίαιτες της μόδας, οι περισσότερες από τις οποίες εστιάζουν είτε στον σχολαστικό έλεγχο θερμίδων ή στην πλήρη αποφυγή μίας ή περισσοτέρων ομάδων τροφίμων, αποτυγχάνουν επειδή αγνοούν το ζωτικό ρόλο που παίζουν τα μικρόβια του εντέρου.

Ο έλεγχος θερμίδων από μόνος του είναι απίθανο να έχει αποτελέσματα, λέει ο καθηγητής, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι οι θερμίδες από ένα είδος τροφίμων έχουν εντελώς διαφορετική επίδραση στο βάρος από τις θερμίδες που προέρχονται από ένα άλλο. Μελέτη που έγινε σε πιθήκους, μερικοί από τους οποίους κατανάλωναν θερμίδες από υγιεινά φυτικά έλαια, ενώ άλλοι έπαιρναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων από τρανς λιπαρά, έδειξε ότι η δεύτερη ομάδα πήρε βάρος ενώ η πρώτη όχι.

Άλλες δίαιτες περιλαμβάνουν την πρακτική της εξάλειψης μιας ομάδας τροφίμων, όπως υδατάνθρακες ή λίπη. Ο καθηγητής Spector ισχυρίζεται ότι αυτού του είδους οι δίαιτες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή /και της κακής υγείας, γιατί η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφής μειώνει την ποικιλία των μικροβίων στο έντερο. «Η εφαρμογή περιοριστικών διατροφών που βασίζονται σε λίγα συστατικά, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της ποικιλίας μικροβίων και τελικά σε κακή υγεία».

Προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς και λεπτοί, ο καθηγητής Spector υποστηρίζει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τρώμε τροφές που προάγουν την αναπαραγωγή και ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο: οι άνθρωποι με μεγαλύτερη ποικιλομορφία μικροβίων του εντέρου είναι πιο λεπτοί και υγιείς, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε σε δίδυμα αδέρφια.

Τα καλά νέα είναι ότι ο Δρ Spector ισχυρίζεται ότι η σοκολάτα, το κρασί και ο καφές θα πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο μενού όσων θέλουν να αυξήσουν την ποικιλία των μικροβίων στο έντερό τους. Και τα τρία περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά από τα οποία τρέφονται τα μικρόβια στο έντερο και τα βοηθούν να αναπαραχθούν.

Το κρασί και η σοκολάτα περιέχει έναν τύπο πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία ο καθηγητής Spector υποστηρίζει ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν επίσης στις ελιές και τα καρύδια, αλλά ανά γραμμάριο, το κακάο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητας και συγκέντρωσης πολυφαινόλων και φλαβονοειδών από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Σε μια μελέτη του 2000, ο καθηγητής Spector και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα δίδυμα με τα υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών στο αίμα που προέρχονταν από το κρασί και τη σοκολάτα είχαν «μικρότερο βάρος, αρτηρίες σε καλύτερη κατάσταση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δυνατότερα οστά και μικρότερο κίνδυνο από διαβήτη». Το τυρί είναι επίσης μια καλή επιλογή καθώς περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροβίων

Βεβαίως, δεν γίνεται να ζήσουμε με ένα ποτήρι κρασί, ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και μια οικογενειακού μεγέθους σοκολάτα για δείπνο κάθε βράδυ. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου είναι να αυξήσουμε την ποικιλία στη διατροφή μας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/