Βρετανοί γιατροί πρωτοπορούν στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

images_1Heart-Attack-Warning-Signs.jpeg

Mια νέα τεχνική χρησιμοποίησαν Βρετανοί γιατροί ως ύστατο μέτρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η συσκευή τύπου «μπαλονάκι» εμφυτεύτηκε στον 59χρονο Richard Reach, προκειμένου να κλείσει «διαρροή» μιας καρδιακής βαλβίδας, καθώς κρίθηκε ότι η συνολική κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση ανοικτής καρδιάς.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο King’s College δήλωσαν ότι η διαδικασία επέτρεψε να βελτιωθεί αρκετά η κατάστασή του ώστε να προχωρήσουν σε πιο μόνιμη χειρουργική επέμβαση. Με περαιτέρω δοκιμές, η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ακόμη ασθενείς, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς.

Ο Richard Reach, οικοδόμος από το Kent, υπέστη σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιακή προσβολή, που του προκάλεσε δυσκολίες στην αναπνοή και συνολική επιδείνωση της υγείας του.

Η βλάβη στην καρδιά του σήμαινε ότι μία από τις βαλβίδες της δεν λειτουργούσε πλέον σωστά, δημιουργώντας αντίστροφη ροή αίματος και αναγκάζοντας την καρδιά του να δυσκολεύεται περισσότερο για να λειτουργήσει.
Οι γιατροί αποφάσισαν τη δοκιμή της νέας συσκευής

Αλλά όταν η συμβατική θεραπεία θεωρήθηκε ότι έχει πολύ υψηλό ρίσκο, οι γιατροί αποφάσισαν να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας την άδεια να δοκιμάσουν τη νέα συσκευή Mitra-Spacer. Η κατασκευασμένη στις ΗΠΑ συσκευή από την εταιρεία Cardiosolutions, είχε έως τότε δοκιμαστεί μόνο σε χοίρους.

Η συσκευή τοποθετήθηκε στον ασθενή τον περασμένο Ιούνιο και ο κύριος Reach πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις λίγες ημέρες αργότερα.

Το «μπαλονάκι» έχει μέγεθος μιας μικρής πιπεριάς τσίλι και εισάγεται από μια μικρή οπή, χωρίς να απαιτείται μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Τοποθετείται στην κατεστραμμένη βαλβίδα και φουσκώνει για να σταματήσει την αντίστροφη ροή του αίματος. Στη συνέχεια συνδέεται με έναν «διακόπτη» ακριβώς κάτω από το δέρμα του ασθενούς, έτσι ώστε να μπορεί να φουσκώνει ή να ξεφουσκώνει, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Πέντε μήνες αργότερα, η καρδιά του ασθενούς ανέκτησε αρκετά τις δυνάμεις της ώστε οι γιατροί να πραγματοποιήσουν μια παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της βαλβίδας.

Ο καθηγητής Olaf Wendler, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που πραγματοποίησε την καινοτόμο θεραπεία, πιστεύει ότι η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για ορισμένους ασθενείς με βλάβη καρδιακής βαλβίδας. «Υπάρχει πάντα μια ανησυχία όταν πραγματοποιείς μια επέμβαση που γίνεται για πρώτη φορά σε άνθρωπο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να εξελισσόμαστε και να κάνουμε σωστές μελέτες», δήλωσε ο καθηγητής, που τώρα θα συμμετέχει σε διεθνείς κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.

Ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε ότι η λύση που δόθηκε ήταν ευφάνταστη και σχετικά απλή: «Με τη χρήση της συσκευής ώστε να μειωθεί η ποσότητα του αίματος που διαρρέει από τη βαλβίδα, αυτή τεχνική δίνει στην καρδιά την ευκαιρία να ανακτήσει τις δυνάμεις της ώστε να αντέξει μια χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση της βαλβίδας. Επιτρέπει στον χειρουργό να κερδίσει χρόνο και ανακουφίζει ορισμένα από τα συμπτώματα του ασθενούς».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/