Βιολογικά τρόφιμα ή συμβατικά; Τι να προτιμήσετε;

images_0aaalaxanika.jpg

Βιολογικά τρόφιμα είναι εκείνα που συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη βιολογική γεωργία (Κανονισμός Ε.Ο.Κ. 2092/91). Συγκεκριμένα η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε φυσικές μεθόδους και διεργασίες, στη μη χρησιμοποίηση συνθετικών λιπασμάτων και χημικών φυτοφαρμάκων και στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας και τη γονιμότητα του εδάφους.

Πρακτικά πρόκειται για προϊόντα που παράγονται μέσω γεωργικής καλλιέργειας ή κτηνοτροφίας, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών εκτροφής και μεταχείρισης των ζώων.

Είναι τα βιολογικά τρόφιμα περισσότερο φιλικά για το περιβάλλον;

Η συνεισφορά της βιολογικής παραγωγής στο περιβάλλον έγκειται στη χρήση φυσικών και όχι χημικών διεργασιών (π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ορμόνες). Η βιολογική κτηνοτροφία λοιπόν, με τη χρήση φυσικών βοσκοτόπων με αραιή βόσκηση εμποδίζει την ανεξέλεγκτη διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Επιπλέον, η βιολογική γεωργία ευνοεί την ανακύκλωση, τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ρύπανσης, αφού επιστρέφει στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά των βιολογικών καταλοίπων.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ασφαλή από τα συμβατικά;
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στα βιολογικά προϊόντα απαγορεύεται η γενετική τροποποίηση, ενώ επιτρέπεται η χρήση περιορισμένου αριθμούσικών μικροβιοκτόνων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και λιπασμάτων. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η επιμόλυνση από άλλες οδούς δεν αποκλείεται, ενώ ακόμα και στα συμβατικά τρόφιμα τα επιτρεπτά όρια παρουσίας αγροχημικών είναι χαμηλά. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλειας θέτονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενισχύονται με τακτικούς ελέγχους από τους ειδικούς φορείς πιστοποίησης.

Είναι πιο ακριβά τα βιολογικά τρόφιμα;

Οι αυξημένες τιμές των βιολογικών προϊόντων οφείλονται κυρίως στη διαδικασία της παραγωγής τους. Ο μικρός πληθυσμός των εκτρεφόμενων ζώων, οι υψηλές τιμές των βιολογικών τροφών, η μικρή απόδοση της σοδειάς και η εκτεταμένη εργασία που απαιτείται για την ανάπτυξή τους συμβάλλουν στη αύξηση των τιμών τους στην αγορά.

Έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία τα βιολογικά τρόφιμα από τα συμβατικά;

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά των βιολογικών σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα σε γενικές γραμμές δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.

Είναι πιο νόστιμα τα βιολογικά τρόφιμα;

Παρά το γεγονός ότι η αίσθηση της γεύσης είναι άκρως υποκειμενική, οι έρευνες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δε δείχνουν αξιόλογη διαφορά ανάμεσα σε βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα. Οι παράγοντες άλλωστε από τους οποίους εξαρτάται η γεύση ενός προϊόντος, όπως η σύσταση του εδάφους, η τροφή των ζώων, οι συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς κ.α., είναι σημαντικοί παράγοντες για την παραγωγή των τροφίμων και των δύο κατηγοριών.

Πώς ξέρουμε ότι ένα προϊόν είναι βιολογικό;

Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «βιολογικά», θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα (είτε εθνικό είτε του εξωτερικού). Επομένως, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν χύμα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά», αφού η απουσία συσκευασίας δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση της ταυτότητας του τροφίμου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr