Βελονισμός: αποτελεσματικός όσο «μια εικονική θεραπεία»

images_1velo.jpg

Οι αξιωματούχοι υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δεν συνιστούν πλέον τη χρήση του βελονισμού για την ανακούφιση του πόνου στη μέση, καθώς υποστηρίζουν ότι η τεχνική «δεν είναι καλύτερη από μια εικονική θεραπεία».

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Βέλτιστη Υγεία και Περίθαλψη (National Institute for Health and Care Excellence – NICE) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός, μετά από επανεξέταση των οδηγιών για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

Αντ’ αυτού, οι πάσχοντες θα πρέπει να ασκηθούν. Οι νέες συστάσεις αναφέρουν επίσης ότι το μασάζ και ασκήσεις από φυσιοθεραπευτές θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί πρόσθεσαν ότι αντιφλεγμονώδη τα οποία δεν περιέχουν στεροειδή, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πόνου. Ασθενή οπιοειδή, όπως η κωδεΐνη, συνιστώνται για χρήση μόνο σε άτομα με έντονο πόνο.

Το σχέδιο συστάσεων, οι οποίες θα ενημερώσουν τις οδηγίες που υπάρχουν από το 2009, έχουν δοθεί για δημόσια διαβούλευση.

Ο καθηγητής Mark Baker του NICE, δήλωσε: «Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη πειστικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα ορισμένων ευρέως διαδεδομένων θεραπειών. Για παράδειγμα, ο βελονισμός δεν συνιστάται πλέον για τη διαχείριση της οσφυαλγίας, με ή χωρίς ισχιαλγία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικός από την εικονική θεραπεία».

«Στόχος μας με αυτό το σχέδιο συστάσεων είναι να καθορίσουμε με σαφήνεια τις περισσότερο αποτελεσματικές – κλινικά και οικονομικά – θεραπείες της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας, βασιζόμενοι στα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία. Θέλουμε τώρα να ακούσουμε τις απόψεις όλων εκείνων που παρέχουν φροντίδα στα άτομα με αυτά τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς και από τους ασθενείς και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, για να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι σχετικές απόψεις θα ληφθούν υπόψη στις τελικές οδηγίες».

Ο Δρ Edzard Ernst, ομότιμος καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Peninsula του Πανεπιστημίου του Έξετερ, εξήρε το νέο σχέδιο συστάσεων και δήλωσε ότι οι προηγούμενες οδηγίες δεν ήταν «σε επαφή με τα αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Δρ Mike Cummings, ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Ένωσης Ιατρικού Βελονισμού είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» από το σχέδιο συστάσεων και είπε ότι ο βελονισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται «όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/