Βάλτε στόχους σε… σωστή βάση!

images_0diet.jpeg

Το καλοκαιράκι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του… Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει μέσα σε αυτό τις διατροφικές μας παρασπονδίες, πήραμε και 2-3 κιλάκια πιθανώς, και αρχίζει να μας προβληματίζει και πάλι το πώς θα μπούμε σε μια σειρά όσον αφορά τη διατροφή μας. Τα βλέμματα στραμμένα στη μαγική λέξη που αρχίζει από Δ… ναι, τη δίαιτα εννοώ, σωστά καταλάβατε!

Το πιο εύκολο στην προσπάθειά μας να χάσουμε τα extra κιλά των διακοπών είναι να βρούμε μία δίαιτα express και να την ακολουθήσουμε για ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα δούμε τα κιλά μας να μας εγκαταλείπουν όμως μόνο προσωρινά αφού συνήθως ακολουθεί επαναπρόσληψη βάρους και μάλιστα μεγαλύτερη από τα κιλά που χάσαμε. Σίγουρα, λοιπόν, μία τέτοια δίαιτα δεν την λες… επιτυχημένη!

Πώς λοιπόν θα αποφύγετε τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας τέτοιας δίαιτας;

Το κλειδί της επιτυχίας στη δίαιτα βρίσκεται βασικά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς. Δηλαδή, στην ανίχνευση των προβληματικών συμπεριφορών που σχετίζονται με το φαγητό και στην αντικατάστασή τους με υγιείς διατροφικές συμπεριφορές απέναντι σε αυτό. Έτσι, μπαίνουμε αυτόματα σε μία διαδικασία στοχοθεσίας και προτεραιοτήτων ώστε να πετύχουμε σταδιακά την αλλαγή της συμπεριφοράς μας.

Αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το πώς θα θέσει κανείς τους διατροφικούς του στόχους στη προσπάθεια μίας δίαιτας. Εμείς οι διαιτολόγοι συχνά επισημαίνουμε ότι πρέπει να βάζουμε στόχους σε μία δίαιτα, οι οποίοι μάλιστα πρέπει να έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά για να επιτύχουμε την υλοποίησή τους.

Ποια είναι αυτά;

Καταρχήν ο στόχος μας πρέπει να είναι συγκεκριμένος, δηλαδή να τον έχουμε προσδιορίσει επακριβώς γιατί αποτελεί το κίνητρό μας στη προσπάθεια που κάνουμε. Έπειτα, να είναι μετρήσιμος που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ποσοτικά προσδιορισμένοι ώστε να ελέγχεται η πρόοδος. Επιπλέον, ο στόχος μας πρέπει να είναι εφικτός, δηλαδή ότι ανάλογα με τις δυνατότητες και το πρόγραμμα σας μπορείτε να ορίζετε στόχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των μικρών και ρεαλιστικών στόχων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο στόχος μας κάθε φορά είναι να είναι σχετικός με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε κάθε φορά. Έτσι παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς μας να τον φτάσουμε. Τέλος, ο στόχος μας πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένος, δηλαδή να υπάρχει μία χρονική προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να τον έχουμε επιτύχει. Με αυτό τον τρόπο γνωρίζουμε ότι η προσπάθειά μας έχει ένα τέλος και ότι με τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τον εαυτό μας γιατί μετράμε μία ακόμη επιτυχία. Αυτό μας δίνει αυτόματα την ώθηση να συνεχίσουμε τη προσπάθεια να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας θέτοντας έναν νέο στόχο με αισιοδοξία και περισσότερη σιγουριά και θάρρος.

Πώς, μπορούν, λοιπόν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να ενταχθούν σε ένα μόνο στόχο; Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος δεν καταναλώνει φρούτα μπορεί να θέσει ένα στόχο όπως «για 1 εβδομάδα να πάρω μαζί μου στη δουλειά (ή την παραλία ανάλογα με το πρόγραμμά σας) για δεκατιανό 1 ροδάκινο».

Είναι εξαιρετικής σημασίας για την πρόοδό σας και την αντοχή σας να θέτετε στόχους και πόσο μάλλον να θέτετε σωστά τους στόχους σας ώστε η επιτυχία να μη φαντάζει ένα μακρινό και ανεκπλήρωτο όνειρο.
 
Θυμηθείτε… μικροί ρεαλιστικοί στόχοι, μεγάλα αποτελέσματα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr